Öresundsregionen, teleavlyssning och förargelseväckande musik

Onsdag 24 januari

16.04-16.45

Avlyssning
Regeringen har idag lämnat ett förslag om att tillåta avlyssning av alla telefonsamtal, sms och e-posttrafik till och från Sverige. Förslaget om avlyssning har mött hård kritik från många skilda håll - dels från oppositionen,dels myndigheter som SÄPO, Justitiekanslern och Registernämnden. Vi ska analysera försvarsministerns förslag, om att tillåta avlyssning av teletrafik till och från Sverige. 
Samtal med Pär Ström, IT-expert.

Öresundsregionen
Det ska handla om den hastigt expanderande Öresundsregionen, där nästan 3000 danskar flyttade till Malmö i fjol. Omkring 18.000 personer pendlar varje dag till arbete i Köpenhamsområdet, och nu byggs det en helt ny stadsdel i Malmö som kommer att bli nästan dansk. Det finns också barriärer när två nationer flyttar ihop, inte minst skatter, men även annat.
Vi sänder direkt från Svågertorp. Medverkar gör Anders Olsen, Öresundsinstitutet, Annelie Philipsson, kommunalråd (v) och Martin Thygesen, som är inflyttad dansk.

17.00-17.45

Avlyssningsdebatt
I jakten på eventuella hot mot Sverige ska Försvarets Radioanstalt, FRA, få avlyssna alla telefonsamtal, SMS och e-posttrafik till och från landet. Det förslaget presenterades av försvarsminister Mikael Odenberg idag. Många är kritiska, dels för att de menar att integriteten kränks, dels misstror man effektiviteten i förslaget.
Medverkar gör bland annat Anne Ramberg, generalsekreterare i Advokatsamfundet och Nils Oscar Nilsson, moderat riksdagsledamot.

 

Nigeria inför presidentvalet
I april går Afrikas olje- och folkrikaste nation, Nigeria, till val. En ny president ska väljas. Förhoppningen är att det ska bli en vändpunkt för oron i landet, men risken finns att det föregås av ökande konflikter till följd av missnöje med politikerna och den ekonomiska utvecklingen, som hittills mest gynnat de redan rika.
Sista delen i Anders Wennerstens reportageserie från Nigeria.

Förargelseväckande rap-musik
Vi undrar vad man får och inte får sjunga. I Skåne har rap-gruppen Emilush åtalats för förargelseväckande beteende efter att de sjungit om hur de hatar polisen.
Medverkar gör Emil Göransson, en av de åtalade rapparna, Håkan Persson, programledare för ”P3 rock” och Thomas Bull, docent i rättsvetenskap vid Uppsala universitet.

”Den nya Människan”
Det ska handla om film. På fredag går startskottet för Göteborgs filmfestival. Filmen som kommer att öppna festivalen heter ”Den nya människan”. Det är en film om en svart fläck i den svenska historien, tvångssteriliseringarna av över 30.000 människor,  från 1930-talet fram till mitten av 70-talet. Filmen bygger på händelser som manusförfattaren Kjell Sundstedts egen släkt drabbades av.
Towe Matre har sett filmen och träffat Kjell Sundstedt.

Reinfeldt i Västergötland
Statsminister Fredrik Reinfeldt fortsätter sin resa i Sverige. Idag gick den till Skaraborg, där klimat- och miljöfrågor stod på dagordningen. Reinfeldt träffade företagare och bönder för att lära hur jordbruket kan bidra delta i energiutvecklingen.
Reportage av Stefan Winiger.

Programledare: Monica Saarinen och Bengt Lindroth  

Producenter: Helena Giege och Gösta Lempert
helena.giege@sr.se
gosta.lempert@sr.se