Utvecklingen i Nigeria, förtidspensionering och Idi Amin på film

Torsdag 25 januari

16.04-16.45

Libanonkonferens
Idag öppnar världens stormakter sina plånböcker för att hjälpa Libanon efter sommarens krig. Sverige höll en givarkonferens redan i augusti hur mycket nytta har de pengarna gjort? Alice Petrén, SR:s korrespondent  och Elisabeth Hellsten, Mellanösternhandläggare på SIDA deltar.

Nigerias snabba utveckling
Nigeria är mitt i en viktig brytningstid, från år av diktatur till förhoppningsvis en allt starkare demokrati och ökad välfärd. Ekonomin växer snabbt och i vår blir det presidentval. Samtidigt är problemen enorma med bland annat korruption och fattigdom. Studio Ett har nu under två veckor speglat utvecklingen i Nigeria och vi sänder idag ett program som bygger på Anders Wennerstens reportage därifrån.

17.00-17.45

Pojke knivdödad i Jönköping
En pojke i åttaårsåldern har knivskurits till döds i Norrahammar i södra Jönköping. En 27-årig man har gripits misstänkt för dådet, uppger polisen. Polisen vet inte vilka motiv som ligger bakom brottet eller om det finns någon relation mellan pojken och den gripne. Lennart Wennblom från Jönköpingspolisen medverkar bl a.

Turkieträttegång
Vi följer rättegången i Turkiet mot de män som misstänks ha skjutit och förlamat svenska Tugba Tunc i somras. Claes Decker som har engagerat sig i Tugba-fallet medverkar bl a. 

Förtidspensionering
Blir feta människor oftare förtidspensionerade än andra? Ny, kontroversiell utredning har tittat på det. Malin Kark, epidemiolog och Stefan Wallerek, VD Överviktigas Riksförbund deltar.

Idi Amin på film
En av Afrikas grymmaste ledare har hamnat på bioduken. Journalisten Staffan Heimerson berättar om sina möten med Idi Amin. Bl a om den gången han tävlade mot diktatorn i krokodilsimning. Richard Sseruwagi, skådespelare är också med.

Vården i Kina
Att var läkare i Kina är farligare än att jobba som polis, säger Xu Wangbing som är chef för akutavdelningen på ett av Kunmings sjukhus. För många kineser är det en katastrof att bli sjuk, en stor del av befolkningen har helt enkelt inte råd att betala sjukhusräkningen. Majoriteten av kineserna bor fortfarande på landet och saknar sjukförsäkring. Hanna Sahlberg, SR:s korrespondent rapporterar.

Programledare: Anders Holmberg och Anders Wennersten.Producenter: Marie-Jeanette Löfgren.