Unga vuxna och sex. Barn och betyg, samt äldremissbruk.

Måndag 29 januari

16.04-16.45

Toppmöte i Addis Abeba
Idag inleddes Afrikanska Unionens toppmöte i Addis Abeba i Etiopien. Det är klart att Ghana står som nytt ordförandeland för unionen med dess 53 medlemsländer, men det har varit högst oklart in i det sista. Samtal med frilandsjournalist Magnus Bellander på plats i Addis Abeba.

Sex och unga
Unga vuxna tar för sig i sexlivet, men tänker inte på riskerna. Klamydia har tredubblats på tio år. Eftersom samma riskbeteende ligger bakom både klamydia och hiv så ökar risken för fler hivsmittade i Sverige. Medverkar gör: Viveca Urwitz, direktör enheten för HIV på Socialstyrelsen. Monica Christianson, barnmorska och forskare ungdomsmottagningen i Umeå samt tre unga vuxna, Anna Berg, Patrik Palmelid och Maria Karlsson.

Strid om ungdomshus i Köpenhamn
Vi förflyttar oss till Köpenhamn där det rasar en intensiv strid om ett ungdomshus. Emellanåt smäller det till på gatorna, men för det mesta rullar historien som en katt-o-råttalek mellan aktivister, politiker och polis. Reportage av Gösta Lempert.

Ashura
Vi uppmärksammar Shiamuslimernas sorgehögtid Ashura som inleddes idag. Samtal med Jan Hjärpe, islamolog Lunds universitet.

17.00-17.45

Barn och betyg
Betygsliknande skriftliga omdömen redan från första klass, så blir det enligt ett nytt lagförslag som snart presenteras av skolminister Jan Björklund, som medverkar i programmet. Hör också vad föräldrar från Umeå tycker.

Kosovos framtid
På fredag ska FN-medlaren Martti Ahtisaari presentera sin rapport om Kosovos framtid. I Kosovos huvudstad Pristina, är förväntningarna stora på att förslaget ska innebära självständighet i förhållande till Serbien. SR:s korrespondent Kristian Åström har besökt en serbisk by utanför Pristina.

Äldremissbruk
Alkohol och missbruk bland äldre, som i stort är ett dolt problem. För pensionering från jobb och arbetskamrater förlust av en parner kan leda till att många tappar fotfästet i tillvaron.
Reportage av Lars Ekelöf. Medverkar gör: Ann Tibell, chef för hemtjänsten i Dals Långed, Dalsland.

Claes Decker
Miljonären Claes Decker, beskrivs som FI:s enskilt största bidragsgivare. Han har betalat en stor del av sjukhusräkningen för Tugba, den unga svenskan som skadades svårt efter ett skottdrama i Turkiet i somras. Hör honom i Studio Ett. 

Programledare: Monica Saarinen och Pia Diaz Bergner
Producenter: Helena Giege
och Agneta Kellgren
helena.giege@sr.se
agneta.kellgren@sr.se