Feministiskt initiativ, Hugo Chavez

Torsdag 1 februari

16.00-16.45

Hugo Chavez
Igår fick Venezuelas president Hugo Chavez ännu mer maktbefogenheter och kan nu utan några hinder genomföra sin vision om ett ”socialistiskt samhälle”. Detta sedan parlamentet gav honom möjligheten att styra enväldigt under de kommande 18 månaderna och nu väntar stora förändringar. Hör Stefan De Vylder, nationalekonom och latinamerikakunnig.

Feministiska partier i Sverige
När Feministiskt initiativ tog form visade undersökningar att var fjärde väljare kunde tänka sig att rösta på partiet. Men Fi fick mindre än en procent av rösterna i riksdagsvalet. Mediedrev, personkonflikter och valfiasko. Finns det egentligen alls plats för ett feministiskt parti i Sverige? Hör aktivister och kritiker. Gäster bl a Gudrun Schyman, taleskvinna Fi, Karin Salmson, fd Fi-medlem, Fredrik Melander, statsvetare Lunds universitet och Heidi Avellan, politisk chefred Sydsvenska Dagbladet.

Klimatförändringar i Holland
EU-kommissionen presenterade nyligen ett nytt program för att minska utsläppen av växthusgaser. På fredag presenterar FN:s klimatpanel en ny rapport som enligt förhandsuppgifter blir den skarpaste klimatvarningen hittills. Holland är det land i Europa som löper störst risk att drabbas av framtida översvämningar och stormar och där förbereder man sig nu genom att bygga hus som flyter på vattnet. Reportage av Kerstin Brostrand.

17-17.45

Fittjadomen
16-åringen som i går dömdes för att ha dödat en 47-årig man i Fittja i höstas fick sex månaders ungdomsvård. Åklagaren är inte nöjd med domen, men har ännu inte bestämt om han ska överklaga. Vi frågar oss hur rimligt det är att döma för dråp till ett halvårs ungdomsvård. Medverkande: PJ Anders Linder, ledarskribent SvD och Johan Pehrson, riksdagsledamot (fp). 

Franskt rökförbud
Snart kan det vara slutbolmat i hela EU, iallafall i alla offentliga lokaler. Om EU-kommissionären Markos Kypranou med ansvar för hälsofrågor, får som han vill. Han ser Sverige som ett föregångsland, men det finns andra. I Frankrike är det från och med idag rökförbud på nästan alla arbetsplatser och offentliga lokaler. Samtal med Alice Petrén, vår korrespondent i Paris och Susanne Palme, EU-reporter.

Allmännyttan
Flera kommunala bostadsbolag i Sverige riskerar att förvandlas till i stort sett renodlade socialbostäder. Det varnade bostadsforskaren Bengt Turner, som har gjort en studie vid Uppsala universitet som visar att ju mindre den kommunala bostadsbolagen, desto större är andelen hyresgäster med socialbidrag inom allmännyttan. Vi kan få rena socialt belastade bostadsområden, varnar forskare för. Gäster: Thomas Håkansson, kommunalråd (m) Lomma. Christina Wessling, regionchef Hyresgästföreningen.

Klimatets påverkan
Imorgon presenterar IPCC, FN:s klimatpanel sin nya stora rapport om klimatförändringar och hur människan påverkas av klimatet. Studio ett har pratat med tre forskare, med delvis olika syn på klimatförändringarna och klimatdebatten. Reportage av Sven Börjesson.

Skammens boning
I mars kommer den självbiografiska skildringen ”Skammens boning” ut. Det är en skildring av uppväxten i ett fattigt Sverige som fortfarande fanns kvar på 50- och 60-talet. Hör författaren Doris Dahlin i Studio Ett.

Programledare: Monica Saarinen och Agneta Furvik.
Producenter: Marie-Jeanette Löfgren och Lotta Malmstedt.

marie-jeanette.lofgren@sr.se
lotta.malmstedt@sr.se