FN:s klimatrapport och Kosovos framtid

Fredag 2 februari

16.00-16.45

Kosovos framtid
Snart 8 år efter kriget närmar sig Kosovos framtida status en lösning. Idag kommer FN-medlaren Martti Ahtisaaris förslag. I Belgrad vägrar politiker att ta emot honom men i Kosovo är förhoppningarna däremot stora. Lars Wahlund, departementsråd UD och Kristian Åström, SR:s korrespondent medverkar.

Den globala uppvärmningen
Idag kommer den tunga FN-rapporten som en gång för alla slår fast att det med stor sannolikhet är människan som är skuld till den globala uppvärmningen. Hur, när och av vem ska de beslut fattas som krävs för att ändra våran livsstil? Studio Ett sänder inför publik från World News Cafe på Kulturhuset i Stockholm. Medverkar gör bland andra Johan Staël von Holstein, entreprenör och debattör, Ann-Lousie Martin, vetenskapsjournalist SR och Per Holmgren, meteorolog vid Sveriges Television.

Rockvandringar i London
Vad finns egentligen kvar idag av det London som 1960-talets pop- och rockband huserade i ? Var bodde Mick Jagger 1965, vilken pub gick John Lennon på? Det ville Lars-Åke Madelid ta reda på. Nu har 300 timmars trampande längs Londons trottoarer blivit en bok, Roadrunner. Anton Karis träffade Lars-Åke i hans hemstad Örebro. Webbradion erbjuder här en längre version av reportaget.

17.00-17.45

Sudans olja
De senaste veckorna har två större europeiska företag ställt in sin verksamhet i Sudan av politiska skäl. I Sudan pågår ett blodigt inbördeskrig i Darfur, men det svenska oljebolaget Lundin Petroleum tänker inte dra sig tillbaks från Sudan, säger styrelseordföranden Ian Lundin. Urban Ahlin, riksdagsledamöterna (s) och Göran Lennmarker (m) deltar.

Brittisk succéförfattare
Vi ska möta den brittiska succéförfattaren Sarah Waters nu som varit på Sverigebesök. Hennes thrillerartade romaner har blivit både bäst- säljare och tv-serier. Och ”Nattvakten”, hennes senaste roman som översatts till svenska, har på bara en månad sålt i nära 30.000 exemplar. Vår reporter Towe Matre följde med när författarinnan besökte Värmdö gymnasium.

Krönika
I veckan som gick beslutade regeringen med stöd av oppositionen att Katastrofkommissionen ska få återuppta sin granskning av ansvarsfrågorna kring tsunamin. Grunden till det är dom upphittade 119 band som dokumenterar mailtrafiken under dom kritiska dygnen efter flodvågen 2004. Hör Björn Elmbrants fredagskrönika.

Annorlunda utbildningsform
På Brooklyns Friskola i New York finns inga betyg, inga läxor och inga prov. Eleverna själva bestämmer hur skoldagen ska se ut. Och faktiskt, de behöver inte ens gå på lektionerna om de inte vill. Brooklyns Friskola är ett exempel på en extrem utbildningsform - Unschooling - som är på frammarch i USA. Frilansjournalisten Katarina Andersson rapporterar från New York. Mona Holmkvist docent, pedagogik, Kristianstads Högskola kommenterar.

Sveriges Radio ska spara 100 miljoner
Peter Örn
, SR:s VD berättar om hur det ska det sparas pengar bl a för att SR ska kunna fortsätta med olika nya sätt att sända programmen, på internet och i mobiltelefon t ex hur kommer lyssnarna att märka detta? Ett förslag är att minska sändningarna som produceras i de lokala kanalerna runt om i landet.

Programledare: Monica Saarinen och Johan WangströmProducenter: Maria Meschke och Karin Wickström
maria.meschke@sr.se, karin.wickstrom@sr.se