1 av 5
Anders Holmberg
2 av 5
3 av 5
Beatrice Ask.
4 av 5
Pia Diaz Bergner
5 av 5
Polismannen begravdes på måndagen

Samisk kultur, bostadssökande drabbas av etnisk diskriminering

Måndag 5 februari

16.00-16.45

Ungdomsvåld
Justitieminister Beatrice Ask (m) om den senaste tidens diskussion om ungdomsvåld och hur det ska bemötas. Apropå domen förra veckan där ett knivdråp gav sex månaders ungdomsvård.

Samisk kultur
Gärna kolt på jobbet och eget fotbollslandslag - där inte svenskar får vara med. Nu blomstrar en ny trend bland unga stolta samer, samisk nationalism. Men kritiker säger: Måste dom märka ut sig? Det skapar ökade klyftor mellan svenskar och samer och därmed mer konflikt, hävdar kritiker. Hör unga samer, kritiker och expert på nationalism. Anna Maria Fjällström, sekreterare Samiska ungdomsförbundet, Josefin Gardeström, same, Mikael Hjerm, docent sociologi Umeå universitet medverkar.

Dansk kommunreform
Den s k Ansvarsutredningen lämnar sina förslag till hur hela Sverige skall omorganiseras. Nuvarande län lär slås ihop till ett fåtal regioner. I övriga Norden pågår liknande reformer. I Danmark är ommöbleringen rent av genomförd sedan årsskiftet. Den största reformen sedan enväldets dagar på 1600-talet har den kallats. SR Nordenkorrespondent Bengt Lindroth har försökt att fatta hur omvälvande den egentligen är.

Fotbollsvåldet i Italien
Hur utbredd är fotbollshuliganismen i Italien? Idag begravdes den polisman som dog efter upploppen i Catania i fredags och all ligafotboll är tills vidare inställd. Vi talar om hur extremhögern vuxit sig stark på läktarna under flera års tid. Glenn Strömberg, SVT:s expertkommentator och Ola Wiklander, frilansjournalist deltar.

17.00-17.45

Bostadssökande drabbas av etnisk diskriminering
Heter du David eller André har du betydligt lättare att få bostad än om du heter Mohammad eller Zirian. En undersökning från Hyresgästföreningen visar att det finns en utbredd diskriminering mot bostadssökande med utländska namn. Och nu anmäls 15 bostadsföretag till diskrimineringsombudsmannen. Kurt Eliasson, vd SABO deltar bl a.

Unga dementa
Så ska det handla om en glömd grupp i Sverige nämligen dom yngre dementa. En grov uppskattning säger att dom kan vara fler än 9 000 - men i dom flesta svenska kommuner saknas kunskap och resurser för att ge rätt stöd och omsorg. Det visas i en alldeles färsk rapport som Socialstyrelsen lagt fram. Reportage av Lars Ekelöf och samtal med Kirsti Skovdahl, forskare.

Medborgarkontor
I Umeå öppnade i dag Medborgarservice det är ett projekt där runt tio personer med invandrarbakgrund ska hjälpa andra nya svenskar att hitta rätt i det svenska samhället. Det drivs av ”Föreningen för friskvård och integration” med pengar från Umeå kommun och länsstyrelsen. Nils Nilsson och Rashid Ahmed, från Medborgarservice deltar.

RFSU får ny generalsekreterare
RFSU:s nya generalsekreterare Åsa Regnér ser RFSU:s hjärtefrågor som aborträtt, sexualundervisning och hbt-frågor som grundbultar även i det framtida arbetet.

Palestinskt bryggeri
Den palestinska ekonomin förvärras undan för undan. Två tredjedelar av befolkningen i Gaza lever under fattigdomsstrecket enligt internationella rapporter. För sitt uppehälle måste allt flera palestinier lita till FN och andra internationella organisationer. Mitt i en dyster verklighet när företag efter företag slår igen i de palestinska områdena finns åtminstone en industri som överlevt, det är det lilla bryggeriet i Taibeh på Västbanken. Lars Gunnar Erlandson gjorde ett besök och smakade på ölet.

Programledare: Anders Holmberg och Pia Diaz BergnerProducenter: Helena Giege och Agneta Kellgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".