Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Mellanöstern Den globala uppvärmningen

Publicerat tisdag 6 februari 2007 kl 09.00
1 av 7
Monica Saarinen
2 av 7
Abdullah Gül.
3 av 7
Mellanöstern
4 av 7
Orhan Pamuk.
5 av 7
6 av 7
David Gustafsson
7 av 7

Tisdag 6 februari

16.00-16.45

Mellanöstern 
Ända sen Hamas vann valet för 1 år sen har våldet mellan dom rivaliserande grupperna trappats upp. Men idag träffas ledare för Hamas och Fatah i den heliga staden Mecka i Saudiarabien för att försöka enas om fred  Vi samtalar med Cecilia Uddén vår mellanöstern korrespondent.

Kommunerna och miljön
Efter FN:s miljörapport som slår fast att det med stor sannolikhet är människan som är skuld till den globala uppvärmningen ställer vi bland annat kommunpolitiker till svars. Vad gör de för att vi medborgare ska välja att tänka på miljön? Och vad säger företagen? Gör de sitt yttersta eller är det bara fina ord? Medverkar från Nordstan i Göteborg gör Lotta Silver, Naturskyddsföreningen, Anneli Hultén, kommunalråd i Göteborg, Magnus Ruberg, företaget Ekosofia och företrädare för Volvo Personvagnar.

Turkiet
Turkiets utrikesminister Abdullah Gül besöker idag Washington för samtal med sin amerikanska kollega, Condoleeza Rice. Men relationerna mellan USA och Turkiet är inte dom bästa. Turkiet anklagar USA för att inte ingripa mot den kurdiska separatistgerillan PKK, som har baser i norra Irak. Bedömare tror därför Turkiet själva kan komma att ingripa militärt i området. Samtal med vår utrikeskorrespondent Caroline Saltziner.

17-17.45

Brottsling med barn
Vi ska debattera när en brottsling med barn i Sverige ska kunna utvisas ur landet och vad som väger tyngst; risken för återfall eller barnens rätt sin pappa? Samtal med riksdagsledamöterna Johan Pehrsson (fp) och Bodil Ceballos (mp).

Wild’n Fresh
Den numera rikskända salladsbaren i Göteborg säljs. Den 24-åriga ägaren Sofia Appelgren orkar inte lägre stå emot Hotell och Restaurang Fackets blockad mot salladsbaren. Sofia Appelgren har vägrat att skriva på kollektivavtal. Har facket nått sitt mål efter åtta veckors blockad? Hör båda parterna i Studio Ett.

Hundhuvud
Vi ska möta den danske succéförfattaren Morten Ramsland. Hans släktskröna Hundhuvud blev en av Danmarks stora litterära framgångar förra året. En skröna som var så mustig att han tvingades invänta en del av släktens bortgång innan den blev av. Vår reporter Gösta Lempert träffade honom i hemstaden Aarhus på Jylland.

Orhan PamukMordet på den turkarmeniske journalisten Hrant Dink i januari har på nytt väckt debatt om nationalism och yttrandefrihet i Turkiet. I förra veckan ställde författaren och nobelpristagaren Orhan Pamuk in en planerad turné i Tyskland av säkerhetsskäl. Nu uppger turkiska tidningar att han har flytt landet. Yavuz Baydar, skribent på tidningarna Sabah medverkar i samtal.

Affektskola
Att sitta ner i grupp och berätta om sina känslor kan ha en läkande effekt. I Örnsköldsvik håller primärvården ”affektskola” för att hjälpa patienter med olika psykosomatiska sjukdomar. Kurserna ger gott resultat. De flesta upplever att dom mår bättre efter ”affektskolan”. Reportage av Agneta Johansson.

Programledare: Monica Saarinen och David Gustafsson
Producenter: Marie-Jeanette Löfgren och Annika H Eriksson
marie-jeanette.löfgren@sr.se annika.h.eriksson@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".