1 av 6
Monica Saarinen
2 av 6
Patrik Peter
3 av 6
4 av 6
5 av 6
6 av 6
Flyktingar i Diyarbakir

EU-förbud mot rökning, bensinsnåla bilar och komvuxs framtid

Onsdag 7 februari

16.00-16.45

Muhammedbilderna
Rättegången mot den franska satirtidning som publicerat de beryktade Muhammedkarikatyrerna startade under onsdagen. Muhammedteckningarna som utlöste våldsamma upplopp i flera muslimska länder, sedan de publicerats av danska Jyllands Posten i september 2005. Det uppmärksammade fallet kommer att testa yttrandefriheten i Frankrike anser bedömare. Samtal med Alice Petrén.

EU-kommissionär om rökförbud
Frankrike är det senaste landet inom EU som infört rökförbud i offentliga lokaler och på de flesta arbetsplatser. Nu vill den ansvarige EU-kommissionären ha ett förbud som gäller samtliga EU-länder. Men är det rätt sätt att minska den farliga tobaksrökningen? Gäster bl a Maria Larsson, folkhälsominister (kd), Gunilla Bohlinder, överläkare, Åsa Westlund, EU-parlamenatariker (s) och Kjell Albin Abrahamson, korrespondent. Vi hör unga röster i från östeuropa i ett reportage av Juliana Alonso.

Internflyktingar
En ny undersökning visar på att det finns så många som 1,2 miljoner internflyktingar i Turkiet. Det är mer än tre gånger så många som de turkiska myndigheterna tidigare har velat kännas vid. De tvingades fly undan striderna mellan kurdiska separatister och armén på 90-talet. Många lever utan hjälp och i misär i slumområden i städer som Diyarbakir i sydöstra Turkiet. Reportage av Caroline Salzinger, SR:s korrespondent.

17.00-17.45

Iranuttalande av folkpartist
Hör Fredrik Malm, riksdagsledamot (fp), som försvarar USA:s krig i Irak och som inte heller utesluter ett militärt ingripande i Iran. Medverkar gör också Urban Ahlin, riksdagsledamot (s).

Komvux framtid
Vuxenstuderandes intressorganisation håller manifestation mot nedprioriteringen av vuxenutbildningen. I dag fick tjänstemännen på Utbildningsdepartementet ta emot en protestlista mot förändringarna av Komvux, den kommunala vuxenutbildningen. Medverkande: Sten Bråkenhielm, vuxenstuderandeombudsman och Ulf Nilsson riksdagsledamot (fp).

Bensinsnåla bilar i EU
Just nu pågår en dragkamp i Bryssel om hur mycket avgaser våra bilar ska få släppa ut. EU:s miljökommissionär Stavros Dimas vill införa tvingande lagstiftning för att få mer bensinsnåla bilar. De europeiska biltillverkarna rasar och igår tog också EU:s ordförandeland Tyskland kraftigt avstånd från förslaget. EU-kommissionen är oenig och förslaget som skulle ha presenterats förra veckan har skjutits på framtiden. Samtal med Sven Börjesson, reporter och Kristian Åström, korrespondent.
Trots de sista månadernas debatt om växthuseffekten och bilavgasernas roll i den, ökar försäljningen av stora bränslekrävande bilar i Sverige. Reportage av Katarina Gunnarsson, reporter.

OS byggen i Peking
Peking transformeras inför OS 2008. Lugna och krokiga marknadsgränder lämnar plats för fantastiska arkitektkonstruktioner i stål och plast. Medan vissa av de här byggnaderna mest är OS-skryt, så kommer andra av Os-investerimgarna att göra livet lättare för vanliga pekingbor under decennier framöver. Reportage av Hanna Sahlberg, SR:s korrespondent.

Programledare: Monica Saarinen och Patrik Peter.
Producenter: Helena Giege och Susanna Einerstam

helena.giege@sr.se
susanna.einerstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".