Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.
1 av 5
Anders Holmberg
2 av 5
Ordböcker
3 av 5
4 av 5
Skolan stängde av elever.
5 av 5
Agneta Furvik

Den svenska skolan, flyktingströmmen till Sverige

Torsdag 8 februari

16.00-16.45

Missilförsvar
Ska USA få placera ut sitt missilförsvar det som kallats ”Stjärnornas krig” också i Europa? Det är en av frågorna som ska diskuteras på Nato-toppmötet i spanska Sevilla idag och imorgon. USA har bett Nato-länderna Polen och Tjeckien om att få bygga upp radar och avfyrningsramper. Kjell Albin Abrahamson, SR:s korrespondent och John Edkvist, Total försvarets forskningsinstitut deltar.

Hot och våld i skolan
Ständiga larm om stök och bråk i den svenska skolan. Rubriker som talar om grova kränkningar och allmänt kaos. Men bakom rubrikerna visar verkligheten att det ofta är killarna som ger sig på tjejerna. På en skola i Skåne stannade flickorna till slut hemma i protest mot hot, våld och trakasserier. Är det ett könskrig som pågår i den svenska skolan? Jan Björklund, skolminister (fp), Anna Sundman Marknäs, lärare Malmö, Lena Espmarker, genuspedagog, Annelie Philipsson, demokrati och jämställdhetskommunalråd i Malmö, Thomas Johansson, gymnasiechef Kävlinge-Landskrona medverkar.

Abortförbud i Polen
Kvinnors rätt till fri abort har på nytt blivit en politisk stridsfråga i flera EU-länder. På söndag är det folkomröstning i Portugal och i Polen är abortförbudet så strängt att polska kvinnor vänder sig till Europaparlamentet för att få hjälp. Där har den svenska vänsterpartisten Eva-Britt Svensson startat en namninsamling för att förhindra en ytterligare skärpning av den polska abortlagen. Kerstin Brostrand, SR:s Brysselkorrespondent rapporterar.

17.00-17.45

Chefen för Forsmark avgår
Forsmarks vd Lars Fagerberg har kommit fram till att han inte längre har styrelsens fulla förtroende, uppger Vattenfall, som är största ägare i Forsmark. Fagerberg lämnar tjänsten med omedelbar verkan. Hans von Uthman, bitr styrelseordförande styrelseordförande Vattenfall och Maria Wettsterstrand, språkrör (mp) medverkar.

Flyktingströmmen till Sverige
Den stora flyktingströmmen från Irak till Sverige gör att vissa kommuner har svårt att ta hantera mängden. Ronnaskolan i Södertälje är ett exempel. Där är det nu fullt, men varje morgon kommer det ändå nya elever, berättar den tillförordnade rektorn Lena Eriksson. Marita Lärnestad, kommunalpolitiker (m) Södertälje och Göran Johansson, kommunalråd i Göteborg deltar.

Allt fler män och ungdomar läser inte böcker
Boken har blivit lite mindre viktig, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) som jämfört bokläsandet från början av 1980-talet till 2005. Och Det märks främst bland männen, där andelen som aldrig öppnar en bok för nöjes skull ökat till 31 procent. Bo Sundblad, universitetslektor och läsforskare Lärarhögskolan Stockholm.

Lugna Gatan
Fryshusets Lugna Gatan-projekt har fått miljonkontrakt i Stockholm utan att andra företag fått vara med och konkurrera. Det har Ekot rapporterat om idag. Förklaringen är att mäktiga personliga vänner till Fryshusets ledning engagerat sig. Daniel Velasco och Daniel Öhman på Ekot rapporterar.

Ovanlig praktikplats
Juridikstudenten Amar Al-Djaber 21 år gammal och juridikstuderande vid Lunds universitet gjorde i höstas sin praktik i Högsta Domstolen i Bagdad, just när dödsdomen mot Saddam Hussein avkunnats. Hör han berättelse.

Programledare: Anders Holmberg och Agneta FurvikProducenter: Marie-Jeanette Löfgren och Lotta Malmstedt
marie-jeanette.lofgren@sr.se lotta.malmstedt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".