1 av 6
Anders Holmberg
2 av 6
Björn Elmbrant.
3 av 6
Forsmarks kärnkraftverk.
4 av 6
Björn Häger
5 av 6
6 av 6
Anna Nicole Smith

Den svenska kärnkraften Löpsedelsmagnet

Fredag 9 februari

16-16.45


Löpsedelsmagnet

Om Anna Nicole Smiths död. Varför var hon en sån löpsedelsmagnet? Samtal med Olof Brundin, Aftonbladet och Anja Hirdman, medieforskare.

KärnkraftenHur säker är den svenska kärnkraften? Bristerna i säkerheten i Forsmark tvingade Vd:n att avgå och satte fokus på hur det egentligen står till med de svenska kärnkraftverken. Och frågan är om lösningen på säkerhetsproblemen är att stänga av all kärnkraft nu, eller om man snarare ska satsa mera pengar på den. Gäster är bl a. Bengt Barkman, Miljövänner för kärnkraft, Irene Tael, SKI, Charlie Hultén, Folkkampanjen mot kärnkraft, Carl Rollenhagen, professor och Makan Amini, student och filmare.

Feministisk videokonstnär
Pippilotti Rist är en feministisk videokonstnär med internationell stjärnstatus. Trots att hon är från Schweiz, kallades hon tidigt Pippi efter Astrid Lindgrens rebell. Imorgon öppnar hennes utställning i Stockholm. Reportage av Towe Matre.

FredagskrönikanI veckan som gick kom en prognos från ekonomistyrningsverket om att det i år blir ett överskott i statens finanser på 41 miljarder kronor. Samtidigt förklarade finansministern, moderaten Anders Borg att överskottsmålet på 2 procent ligger fast, dvs. staten ska fortfarande samla pengar i ladorna. Men för hur länge undrar Studio Etts Björn Elmbrant.

17-17.45

Mellanöstern
Vad innebär överenskommelsen mellan Fatah och Hamas om att bilda en Palestinsk samlingsregering? Och vad betyder avtalet de kommit överens om för omvärldens syn på Hamas? Kan det vara ett första steg mot att terroriststämpeln hävs? Saudiarabiens roll som medlare diskuteras också. Bitte Hammargren, mellanösternkorrespondent Svenska Dagbladet och Leif Stenberg, islamog Lunds universitet samtalar om detta.

Johan Kling
Fredagsgäst här i Studio Ett är Johan Kling, vars debutfilm Darling har premiär idag.

Portugal
På söndag ska Portugal folkomrösta om abort ska bli lagligt. Fram till nu har opinionsmätningarna visat att portugiserna skulle vara beredda att tillåta aborter fram till den tionde veckan, men stämningen har svängt och alltfler befarar nu att valdeltagandet kommer att bli lågt. Trots att abort är kriminellt sker tusentals ingrepp ändå varje år. En del av dem slutar illa och kvinnorna får söka akut hjälp inom sjukvården. Reportage av Alice Petrén.

Samtal med Tomas Seidal överläkare länssjukhuset Halmstad och Lena Lennerhed, ordförande RFSU.

Ugglan
Från att ha varit en modern tingest på trettiotalet är Hammondorgeln idag en klenod från det förgångna Det är inte många som orkar släpa runt en sån tung pjäs. Men igår stod Bosse Hanssons orgel nere på en källarklubb i Stockholm. Hansson, som var ena halvan av duon Hansson och Karlsson har efter att han gjorde musik till Tolkiens Sagan om Ringen i slutet av 60-talet levt ett tillbakadraget liv. Anton Karis var med på musikklubben Ugglan på Södermalm.

Programledare: Anders Holmberg och Björn Häger
Producenter: Maria Meschke och Karin Wickström
maria.meschke@sr.se karin.wickstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".