1 av 7
Monica Saarinen
2 av 7
3 av 7
4 av 7
5 av 7
Många kaffeplockare skadas.
6 av 7
7 av 7
Pia Diaz Bergner

Etisk handel inget för kommunerna, Sverigedemokraterna

Måndag 12 februari

16-16.45

RysslandHur ser relationen mellan Ryssland och den gamla rivalen USA ut? I helgen höll Rysslands president Vladimir Putin ett starkt USA-kritiskt tal vid säkerhetskonferensen i München. Samtidigt satsas allt mer på den ryska militären. Ser vi början på en ökad spänning mellan de forna fienderna? Samtal med Maria Persson Löfgren, vår Rysslandkorrespondent och Stefan Forss, docent vid Försvarshögskolan i Helsingfors.

Rättvisemärkt
Att via skattsedeln betala för bananer eller kaffe som producerats med bra arbetsvillkor och skälig lön är idag nästan omöjligt då de flesta kommuner helt enkelt inte köper rättvisemärkta produkter. Ekologiskt går an men rättvisemärkt går det trögt för när kommunerna ska handla. Det är regelverket som hindrar oss, säger kommunerna.  Samtal med bl. a Emma Enebog föreningen Rättvisemärkt, Hans Gum upphandlingschef Umeå kommun och Mathias Sylwan förbundsjurist Sveriges kommun och landsting.

Turkiet
Trots att Turkiet de senaste åren har gått igenom en genomgripande reformprocess så lever gamla föreställningar och maktstrukturer från klansamhällen kvar. Dom som drabbas värst är kvinnorna, som tvingas leva sina liv i snäva ramar. En som kan vittna om det är Semiha, som bor i Diyarbakir i sydöstra Turkiet. En höstdag för fyra år sedan förlorade hon i ett slag två av sina barn. Reportage av Caroline Salzinger.

17-17.45

SverigedemokraternaDet ska handla om framgångarna för invandringskritiska Sverigedemokraterna nu. Partiet fick plats i 144 kommuner i hösten val. Men i 36 av dom, dvs i var fjärde kommun, gapar platserna tomma. I Södertälje har ingen av dom två fullmäktigeplatserna tillsatts. Så där har kommunen valt att frysa partistödet till Sverigedemokraterna. Reportage av Katarina Gunnarsson.
Samtal med Anna-Lena Lodenius, journalist och Sigrid Saveljeff doktorand Malmö högskola.

Polissamarbete i EU
Ska utländsk polis få operera på svensk mark? Den frågan är föremål för förhandlingar inom EU just nu. Enligt förslaget som ska diskuteras av EU:s justitieministrar senare den här veckan ska t ex utländsk supporterpolis få ingripa vid fotbollsmatcher i Sverige, iklädda egen uniform och med egna vapen. Reportage av vår EU-reporter Susanne Palme.
Samtal med Beatrice Ask, justitieminister.

HBT
Ny undersökning om unga norrlänningars attityder till homo-, bi- och transpersoner visar att 40 procent inte är säkra på att deras föräldrar skulle fortsätta att älska dem om de kommer ut med sin homosexualitet. Undersökningen visar också att 9 av 10 av dom svarade anser att HBT-personer som lever öppet riskerar att råka ut för våld. Samtal med Svante Norrhem, historiker Umeå Universitet och Fredrik Nilsson RFSL Piteå.

Programledare: Monica Saarinen och Pia Diaz Bergner
Producenter: Helena Giege och Agneta Kellgren

helena.giege@sr.se agneta.kellgren@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".