Hoten mot rättssamhället, Alla hjärtans dag

Onsdag 14 februari

16.00-16.45

Rafiq HaririI dag har tiotusentals regeringstrogna demonstranter samlats på Martyrtorget i Beirut med anledning av tvåårsdagen av mordet på den tidigare premiärministern Rafiq Hariri och för att visa sitt stöd för den anitisyriska regeringen. Hundratals poliser och militärer försöker hålla dom separerade från dom motdemonstranter från Hizbollah och andra shiamuslimska grupper som vill störta den nuvarande regeringen. Samtal med vår Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén och Bo Åström, kriminalkommissarie.

Våga vittna i rättegångar
En mycket svår misshandel inträffar i Sollentuna, ett stort antal personer ska ha sett vad som inträffar men trots det får polis och åklagare problem med att få människor att vittna. Hur allvarligt hot mot rättsamhället är hoten? Hur ska unga våga vittna i rättegångar och vad händer om de inte gör de? Samtal med bl. a Hillevi Engström justitieutskottet (m), Hans Klette Brottsofferjourernas riksförbund och Lena Berke lagman.

Sibirien
I Sibirien har den kinesiska inflyttningen skapat oro och motstånd bland den ryska befolkningen. I en del städer har hela Chinatowns vuxit upp och det handlar om nära hälften så många kineser som ryssar. Sen Sovjetunionen fölls samman har kineserna blivit mångdubbelt fler. Reportage av Maria Persson Löfgren.

17-17.45

Salladsbaren i Göteborg
Sofia Appelgren  ägare till den numera riksbekanta salladsbaren Wild’n Fresh i Göteborg  som varit satt i blockad av Hotell och Restaurangförbundet eftersom Appelgren inte ville teckna kollektivavtal. Igår blev det känt att centerpartisten Fredrik Federley tillsammans med PR-konsulten Dominika Pescynsky ville köpa salladsbaren men det har Sofia Appelgren sagt nej till. Hon säger att hon blivit ett slagträ i debatten. Samtal med Ali Esbati (vp) och Fredrik Federley (c).

Alla hjärtans dagEn dag då många av oss uppvaktar den vi håller kär. Många av oss köper blommor eller rosor till den vi vill uppvakta. Hos Interflora säljer man bara idag lika många rosor som man annars säljer under en hel vecka. Världsmarknadspriset på rosor går idag upp med hundra procent det innebär att man inte alla gångar tjänar på att sälja kärlekens blomma. Reportage av Simon Moser.

Stängd skola
På grundskolan Vasa Real i Stockholm håller man i dag stängt. Anledningen är problem som uppstått under tidigare ”Alla hjärtans dag”. Av tradition ger eleverna blommor till varandra. Men det är framför allt de elever som är populära som fått blommor vilket har lett till mobbing. Skolan har i dag hållit stängt, men är detta rätt sätt att komma bort från problemet? Rektorn för Vasa Real Gunnar Wohlin diskuterar med general sekreteraren på Bris; Göran Harnest.

Utrikespolitik
Idag presenterade utrikesminister Carl Bildt regeringens utrikespolitiska deklaration i riksdagen. En deklaration som handlade mycket om Sveriges roll i EU-samarbetet och kampen för frihet och demokrati runt om i världen. Men Bildt tog också upp situationen i Darfur i Sudan som av USA har klassats som folkmord. Bildts eget ställningstagande i Sudan har ifrågasatts på grund av hans ägande i Lundin Petroleum, som varit aktiva i Sudan. Reportage av Jon Andesson.
 Medverkar i samtal gör; PM Nilsson, ledarskribent Expressen och Per Wirtén redaktör Arena.

CIA-flygningarna
Efter en lång och hetsk debatt röstade idag Europaparlamentet i Strasbourg slutligen ja till en rapport som anklagar flera av EU:s medlemsländer för att ha tillåtit den amerikanska underrättelsetjänsten CIA:s hemliga transporter av misstänkta terrorister till bland annat fånglägret Guantanamo på Kuba. Dom som drabbats har rätt få skadestånd, slog parlamentet fast. Olle Schmit EU-parlamentariker (fp) och Susanne Palme EU-reporter.

Programledare: Anders Holmberg och Johan WangströmProducenter: Helena Giege och Towe Matre

helena.giege@sr.se johan.wangstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista