Madridrättegången, Vem har rätt till resterna från det förflutna?

Torsdag 15 februari

16-16.45

Madrid
11 mars 2004 sprängdes flera bomber ombord på olika tåg i centrala Madrid. 191 människor dog, och hundratals skadades. Idag inleds rättegången mot 29 personer, misstänkta för inblandningen i det som beskrivs som det största terroristdådet i Europa. Samtal med vår korrespondent Alice Petrén.


Humanmaterial
I slutet av 1800-talet hänger sig Leon Dombrowski i Lunds statsfängelse. Kraniet sorteras in i museisamlingarna. Häromåret begärde judiska församlingen ut Dombrowskis kvarlevor för begravning. Allt fler grupper kräver att få tillbaka skallar och skelett, medan forskarna kämpar för att få behålla detta så kallade humanmaterial. Samtal med bl.a Björn Furuhagen Forum för levande historia, Elisbeth Iregren professor osteologi, Helmer Fischbein ordf. Judiska försam. begravningsnämnd, Anders Björklund chef etnografiska muséet, Bozena Werbart professor arkeologi.

SjusovareOm den danska föreningen ”B-samhället”, som tar strid för sjusovarnas och nattugglornas rättigheter. Sjusovarna tycker att samhället bara är anpassat efter dom morgonpigga. Reportage av Malin Bring.

17-17.45

A-kassa
Ska man kunna gå ur A-kassan men fortsätta vara med i facket? Det är en fråga som blivit aktuell efter höjningarna i A-kassan. Inom LO-förbunden råder det delade meningar om detta. Hotell och Restaurang facket väntas på sin extrakongress den 19 februari besluta att dela på förbundet och A-kassan.Men på Livsmedelsarbetareförbundet vill man inte se någon delning. Per Persson, andre förbundsordförande Hotell och restaurangfacket och Hans-Olof Nilsson, ordföranden Livsmedelsarbetareförbundet medverkar.

ChikititaVi möter den irakiska bloggaren Chikitita, som bor i våldets Bagdad och håller kontakt med omvärlden via internet. Reportage av Anton Karis.

Svetlana ”Ceca” Raznatovic
Den serbiska storstjärnan Svetlana ”Ceca” Raznatovic spelar i Malmö. För en del bosnier är hon mycket kontroversiell, eftersom hon varit gift med Zeljko ”Arkan” Raznatovic, ledare för den paramilitära styrkan Tigrarna. Bosnien-Hercegovinska Riksförbundet tycker att Ceca inte borde ha fått uppehålls och arbetstillstånd av Migrationsverket, hon borde stoppats av moraliska skäl, säger förbundets ordförande Bakir Prlja. Samtal med Bakir Prlja och Djuro Kronic arrangör Stockholm.

Mans och Kvinnojourssamarbete
Diskussionen om hur man får våldsamma män att sluta slå sina fruar och barn. I Borlänge samarbetar kvinnojouren och den nya mansjouren. Reportage av Lars Ekelöf. Vi möter också Lars Naumburg, som arbetar i Norrtälje kommun med kvinnor som behöver skydd och stöd och deras misshandlande män.


Programledare: Monica Saarinen och Agneta Furvik
Producenter: Maria Meschke och Lotta Malmstedt

monica.saarinen@sr.se lotta.malmstedt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista