Minskad ohälsa eller inte och missbrukarvården

Fredag 16 februari

16.00-16.45

Intervju med FN-medlaren Jan Eliasson
Direkt från Sudans huvudstad Khartoum, idag har en av dom största rebellgrupperna i Darfur sagt sig vara beredda till fredssamtal, och det talas idag om ett genombrott.

Minskad ohälsa
Vad hände med den heta utbrändhetsdebatten? Och vad ligger bakom de siffror om minskad ohälsa som Försäkringskassan kan visa upp - är det en ny attityd som genomsyrar sjukskrivningsprocessen? Hör läkaren som förespråkar större krav och kortare sjukskrivningar, och möt forskaren som talar om sjukskrivningsskador bland utbrända. Mia Marie Lundén, doktorand Lunds universitet, Eva Nilsson Bågenholm, ordförande Svenska Läkarförbundet, Ulla Andersson, sjukskriven är bl a med.

Svensk jazz i Skottland
Just nu är Skottland invaderat av 12 svenska jazzgrupper som är inbjudna för att spela under sammanlagt fem veckor. Varför denna jättelika satsning på svensk jazzmusik i Skottland, Anton Karis fick tag på initiativtagaren Roger Spence.

17.00-17.45

Vården av missbrukare
Hur får man bäst  alkoholister och narkomaner att sluta med sitt missbruk. Den vård som erbjuds idag skiljer sig mycket åt beroende på var i landet man bor. Men det ska bli ändring på det idag kom Socialstyrelsen med nationella riktlinjer. Johan Franck, överläkare Beroendecentrum och Anette Trollet Haraldsson, fd missbrukare medverkar.

I helgen inleds det kinesiska nyåret
Det är Grisens år i år. Reportage från Kina av Hanna Sahlberg, där miljoner och åter miljoner kineser reser till sina hembyar för att fira nyår. Men vi ska också prata om hur svensk-kineser firar nyåret härhemma.

Krönika
I veckan som gick förbjöd Statens Kärnkraftsinspektion återstart av Forsmark 2 och utfärdade ett föreläggande om Forsmark 1. Tills vidare är alltså bara en reaktor i drift trean i Sveriges nyaste kärnkraftverk. Det har Studio Ett fredagskrönikör Björn Elmbrant tittat på.

Fredagsgäst
Författaren Mats Wahl är gäst i Studio Ett. I trettio år har han skrivit böcker om den svenska skolan, och nu är han mycket bekymrad över utvecklingen. På senare tid har flera skolor stängt på grund av bråk, och enligt Mats Wahl är delar av den svenska skolan i kris, utan att ledning eller myndigheterna agerar.

Programledare: Monica Saarinen och Johan WangströmProducenter: Marie-Jeanette Löfgren och Susanna Einerstam
marie-jeanette.lofgren@sr.se, susanna.einerstam@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista