Läkarbrist, mellanöstern och brittisk fetma

Måndag 19 februari

16.00-16.45

Toppmötet i mellanöstern.
Vad blev resultatet efter att Israels premiärminister, palestiniernas president och USA:s utrikesminister mötts? Samtal med SR:s korrespondent Cecilia Uddén

Läkarbristen
Det är ont om läkare där det behövs som mest närmast patienterna, på Vårdcentralerna. En ny rapport visar att läkarbristen består många år framöver. En brist som drabbar patienterna. Kan fler platser på läkarlinjen lösa problemet, när de nyutbildade läkarna väljer bort jobb på vårdcentralerna och när de som redan jobbar där inte orkar med heltid på grund av stress och hög arbetsbelastning.
Direkt från Café Schmäck i Umeå. Medverkar gör Sara Hornliden, mammaledig ST-läkare, Torbjörn Midunger, förbundsdirektör Norrlandstingen, Benny Ståhlberg, ordförande Distriktsläkareföreningen och Inez Abrahamzon, patient.

Somaliland
Egen valuta och eget parlament, men fortfarande inget erkännande från omvärlden. Vi besöker Somaliland i norra Somalia, där människor nu undrar om en fungerande regering i Mogadishu kommer att acceptera deras självständighet. Reportage av Magnus Bellander.

17.00-17.45

Tågbrand i Indien
Det ska handla om tågbrandsattentatet i Indien. Vad får det för effekt på relationen mellan Indien och Pakistan?
Vi hör Sten Widmalm, statsvetare vid Uppsala universitet och Hanna Sistek, frilansjournalist, boendes i Indien.

Feta britter
Britterna är fetast i Europa. Skolmaten är fortfarande ett problem, trots kocken Jamie Olivers försök att ändra på situationen. Reportage av Maria Eksedler.
Vi debatterar också läget vad det gäller övervikt i Sverige. Har larmen om fetare barn gått för långt? Vi hör läkaren Göran Sjönell, som mött föräldrar som inte ger sina barn tillräckligt med mat, av rädsla för fetma. Medverkar gör även Claude Marcus, barnläkare på Huddinge sjukhus.

Webb-journalistik
Kan vi lita på nyheterna på webben? Det går snabbt att publicera dem där, men hur sanna är de? Diskussion med  Ingvar Näslund, webredaktör för Västerbottenskuriren och Kalle Jungkvist, webchef på Aftonbladet.

Goldfarmers
För fattiga kineser har det exploderande intresset för dataspel och världar på nätet skapat en ny möjlighet att försörja sig. Det handlar om att spela spelen och samla ihop bonus och poäng i olika spelvärldar och sedan sälja det för riktiga dollars till sämre eller latare spelare i väst. Reportage av Simon Moser.

Programledare: Anders Holmberg och Pia Diaz Bergner

Producenter: Helena Giege och Agneta Kellgren
helena.giege@sr.se
agneta.kellgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista