Svenskt torskfiske, EU:s miljöministermöte om utsläppsrätter

Tisdag 20 februari

16.00-16.45

Den svenska fiskenäringen
Sexton fiskare misstänks för tjuvfiske, i måndags åtalades de. Dessutom visar en färsk EU-rapport på utbrett svartfiske i Östersjön. Hur hederlig är den svenska fiskenäringen egentligen? Och hur påverkar det oss konsumenter? Medverkar gör bl a Ingmar Torkelsson, fiskare, Henrik Svenberg, Sveriges Fiskares Riksförbund och Johan Löwenadler-Davidsson, kontrollchef Fiskeriverket.

Svensk journalist gripen i Västsahara
Igår greps den svenske frilansjournalisten Lars Björk av marockansk polis i Västsahara. Han greps när han fotograferade en grupp barn som demonstrerade och han anklagas för att ha uppviglat barnen till att demonstrera för ett fritt Västsahara. Lena Thunberg, redaktör tidningen Västsahara medverkar.

Den syrisk-irakiska gränsen
Häromdagen vädjade en republikansk kongressledamot till Condoleezza Rice att låta någon diplomatisk grå eminens i USA utforska möjligheterna att tala med Syrien om Irak. Grannländerna anses kunna spela en nyckelroll när det gäller Iraks stabilisering, men Bushadministrationen har hittills vägrat följa de råd som Bakerkommissionen gav. Cecilia Uddén, SR:s Mellanösternkorrespondent rapporterar från den Syrisk-Irakiska gränsen.

17.00-17.45

EU:s miljöminister möte
I Bryssel möts idag EU:s miljöministrar för att diskutera vilka utsläppsnivåer som ska gälla i framtiden. Men det är svårt att komma överens, eftersom åsikterna går isär i dom olika medlemsländerna. Kerstin Brostrand, SR:s Brysselkorrespondent och Annika Ström-Melin, frilansjournalist medverkar.

”Om morgondagen vet man aldrig”
Heter en ny dokumentärfilm om hemlösa i Stockholm som har premiär på fredag. Filmen följer 4 hemlösa under 8 år i deras liv och en av huvudpersonerna är Pontus, som levde ett framgångsrikt liv med firma, familj och stor lägenhet på Östermalm i Stockholm. Katarina Gunnarsson har träffat Pontus. Kirsi Nevanti, som skildrar deras liv i en ny film är med.

Kårobligatoriet
Enligt svensk lag måste alla högskolestudenter vara medlemmar studentkåren på högskolan. Men nu vill den borgerliga regeringen avskaffa det sk kårobligatoriet. Kritikerna säger att det skulle minska studenternas inflytande över undervisningen. Lars Leijonborg, utbildningsminister (fp) och Mia Sand, kårordförande Stockholms universitet deltar.

Volvo lägger bud på Nissan
Lastbilstillverkaren Volvo har lagt ett bud värt 7,5 miljarder kronor på sin japanska konkurrent och målet är att spara pengar i utvecklingen av nya miljövänligare motorer. Men också att komma in på den asiatiska marknaden. Matts Carlsson, fordonsindustrianalytiker och Olle Ludvigsson, IF Metall:s ordförande på Volvo deltar.

Programledare: Monica Saarinen och David GustafssonProducenter: Marie-Jeanette Löfgren och Annika H Eriksson
marie-jeanette.lofgren@sr.se annika.h.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista