Miljöbomb, slopandet av stopplagen

Torsdag 22 februari

16-16.45

Egyptisk bloggare
Bloggarna spelar en allt större politisk roll i länder i Mellanöstern där åsiktsfriheten är starkt kringskuren och censuren bitvis hård. I Egypten har regeringen siktat in sig på dom förhatliga internetskribenterna, SR:s korrespondent Cecilia Uddén rapporterar.

Växande sopberg
Har du gått ut med soporna idag? Vet du i så fall att våra vanliga kökssopor är ännu en tickande miljöbomb? Allt fler matrester och förpackningar gör att sopbergen växer snabbt och nu höjs fler och fler röster för att begränsa hur mycket vi ska få lov att slänga i våra hem. Hör politiker, forskare och branschen debattera våra vanliga kökssopor - och deras koppling till växthuseffekten. Medverkande: Lari Pitkä-Kangas, miljöpartisktiskt kommunalråd i Malmö Torleif Bramryd, docent i ekologi vid Lunds universitet samt Weine Wiqvist, VD Avfall Sverige.

Turerna kring Carl Bildt
Och hans internationella engagemang före tiden som utrikesminister fortsätter. Igår kom tidningen Expressen med nya avslöjanden om att  CarlBildt var involverad i den amerikanska krigslobbyn inför kriget i Irak och i TV 8-programmet Adaktusson i kväll så presenteras det uppgifter om att Bildt har ekonomiska intressen ihop med serbiska krigsveteraner som har kopplingar till misstänkta krigsförbrytare. Kl 16.35 idag har vi Carl Bildt och en av hans hårdaste kritiker - Expressens PM Nilsson i Studio Ett.

17.00-17.45

Slopandet av stopplagen
Idag presenterade socialminister Göran Hägglund (kd) det regeringen kallar START-lagen, den lag som upphäver STOPP-lagen inom sjukvården. Lagen gör det åter tillåtet för landsting att lägga ut sjukhus på entreprenad  också till företag som siktar på att gå med vinst. Filippa Reinfeldt, sjukvårdlandstingsråd (m) och Ylva Johansson, riksdagsledamot (s) är också med.

Narkotikan i Malmö
Malmö anses av en del att vara narkotikans huvudstad i Sverige, och har varit så länge, med mycket narkotika som flödar igenom staden på sin väg från kontinenten uppåt landet och övriga Skandinavien. Och just nu dyker det upp många nya missbrukare, av olika slag. Magnus Andersson, kurator Sprutbytesprojektet och Ulf Lindström, chef Narkotikaroteln i Malmö deltar.

Konstmusik
Den västerländska konstmusiken har blivit en subkultur. Så säger den svenske pianisten Staffan Scheja, just nu på besök i Jordanien där han har givit konsert och så kallad masterclass på musikkonservatoriet. Cecilia Uddén, SR:s  korrespondent var med när den svenske mästaren undervisade konservatoriets bästa elever i piano.

Flyktingströmmen från Irak
Irakiska flyktingar som kommer hit berättar om hur rädda de kände sig på sina jobb hemma i det kaotiska Irak. De blev pressade på miljonbelopp och såg hur arbetskamrater blev kidnappade. Det är inte bara religionen som utgör en fara i Irak, utan också det yrke man har. Den stora flyktingströmmen fortsätter till Sverige och vi har träffat några av de som kommit den senaste tiden. Reportage av Beatrice Janzon.

Oväder
Vi ska till Skåne där det blåst och snöat rätt mycket det senaste dygnet och vinden fortsätter vina, och snön yr och fyker längs vägarna, på vissa platser är det 2 meter djup snö och trots att snöplogarna går för fullt så blåser det igen och ställer till det i trafiken.

Programledare: Anders Holmberg och Agneta Furvik
Producent: Marie-Jeanette Löfgren och Anna Landelius
marie-jeanette.lofgren@sr.se anna.landelius@sr.se


 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista