Alkoholvanor JAS Gripen

Fredag 23 februari

16.00-16.45

Kuba
Alf Svensson och andra har gått i taket efter att sångaren Mikael Wiehe sagt att Kuba är bäst i mänskliga rättigheter i regionen. Samtal med Mikael Wiehe artist och Johan Hammarqvist redaktör Norra Skåne.

AlkoholpolitikKlarar svenskarna en annan spritpolitik? Eller måste vi skyddas från den farliga alkoholen? Debatt om svenskarnas ökade drickande - och vad som händer när landet dränks i systemflaskor och bag-in-box-kartonger? Medverkar i samtal gör bl.a: Reiner Gatermann, korrespondent, Sofia Modigh IOGT-NTO, Karin Bergmark socionom, Bengt Frithiofsson vinkännare.

Kvinnliga brandmänFå kvinnor väljer att utbilda sig till brandmän, vilket betraktas som ett allt större problem inom brandförsvaret. I Göteborg ska nu Räddningstjänsteförbundet anta en ny jämställdhetsplan med strategier som ska locka fler kvinnor till yrket. I Malmö tog man redan 2003 det här problemet på allvar och drog under stora protester igång projektet ”Kvinnlig brandman”. Reportage av Anna Landelius.

17-17.45

JAS Gripen
Ska stridsflygplanet JAS Gripen få följa med när svensk militär åker på uppdrag utomlands? Militärledningen vill att planet ska komma till användning. Men förslaget möter skarp kritik. Samtal med Jan Jonsson insatschef Försvarsmakten, Gunilla Wahlén riksdagsledamot (v) och Rolf Gunnarsson riksdagsledamot (m).

Efter VM i Åre
En vecka efter alpina VM åkte Anton Karis ut till Mälaröarnas Alpina Skidklubb för att se hur intresset för utförsåkning är bland de riktigt unga. På sex år har antalet ungdomar i klubben tredubblats.

Fredagsgäst
TV-fotografen Bengt Jägerskog intervjuas idag av Studio Ett.

FredagskrönikaBjörn Elmbrant om varför hyllandet av utnämningen av Carl Bildt till utrikesminister förbytts i sin motsats.

Balibombningen
I Indonesien har en film om Balibombningen 2002, då över 200 människor dödades, just haft premiär. Vår korrespondent Nils Horner har träffat kvinnan bakom filmen, och även talat med en terroristexpert som säger att USA har mycket att lära av hur Indonesien jagar sina terrorister.

Programledare: Anders Holmberg och Björn Häger
Producenter: Anders Diamant och Towe Matre

anders.diamant@sr.se towe.matre@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista