Om stora regioner i Sverige

Måndag 26 februari

16-16.45

Somalia
Vid sidan av Darfur och Sudan är Somalia det afrikanska land vi hört mest om i nyhetsrapporteringen på senare tid. Båda länder på Afrikas Horn, och båda med blodiga krig. I Somalia drevs den islamiska milisen bort från makten för ett par månader sen. Kriget pågår dock alltjämt. Samtal med Jens Odlander, ambassadör och särskilt sändebud i Somalia.

Stora regioner
Rör inte mitt län, säger vissa. Andra ser möjligheter med stora regioner. På tisdag kommer en parlamentarisk utredning som synat landsting, kommun- och länsindelningen i Sverige. Det handlar om vilken nivå som ska ansvara för vad. Det har redan läckt ut att landshövding Mats Svegfors, som leder kommittén, vill ersätta dagens länsindelning med 6 - 9 regioner. Är det något som alla medborgare vinner på eller blir det eliternas projekt?
Hör Thomas Lundén, professor i kulturgeografi, Södertörns högskola, Edward Riedl gruppledare landstingfullmäktige (m), Marie-Louise Rönnmark, kommunalråd Umeå (s), Malin Rönnblom statsvetare Umeå Universitet och Erold Westman, vaktmästare på sjukstugan i Storuman.

Rysk OS-satsning
Sotji var under sovjettiden den största ryska turistmagneten utmed Svarta Havets kaukasiska kust. Idag försöker Ryssland få vinter-OS 2014 till staden. 14 miljarder dollar satsas på nya hotell, arenor och vägar. Även om det inte blir något OS, ska Sotji bli det nya fönstret mot världen som visar en annan bild än den vanliga av Ryssland. Reportage av Maria Persson Löfgren.

17-17.45

Iran-USA
USA har aktivt börjat planera för bombangrepp mot Iran. Det skriver den kände amerikanske journalisten Seymor Hersh i en ny artikel i tidningen The New Yorker. Pentagon förnekar uppgifterna och Vita Huset med president Bush i spetsen har flera gånger sagt att man inte planerar ett krig mot Iran. Reportage av Claes Andreasson.
Även samtal med Jan Hallenberg, professor i statsvetensakp, Försvarshögskolan och Sten Sjöström, radions korrespondent i New York.

Frivillighetsarbete i Torsby
Samtidigt som kommunerna under 90-talet sparade in på exempelvis kommunal omsorg började det dyka upp frivillighetscentraler. Ofta består deras verksamhet av att besöka personer som vill ha sällskap i hemmet, gå en promenad till affären eller hjälp vid besöket på vårdcentralen. Lasse Ekelöf har besökt Torsby.

Posten
I framtiden kan ditt brev komma fram först klockan 16 dagen efter. Anledningen är att allt färre skickar brev numera och att Posten måste effektiviseras för att fortsätta gå med vinst. Hör Posten om sitt nya sorteringssystem och ett drabbat företag om problemen att få posten så sent. Samtal med Andreas Falkenmark, VD för Posten meddelande AB och Eva Johansson, VD Björklidens materialaffär i Hällevik.

Stressade älgar
Riktigt varma somrar ger värmestressade älgar som blir svagare och lätt dukar under så här mitt i vintern. I trakterna kring Arjeplog till exempel har skogsägare observerat älgar som tycks gå under av svält och utmattning. Vi hör Göran Eriksson, forskare Lantbruksuniversitetet i Umeå.

Programledare: Monica Saarinen och Pia Diaz Berner

Producenter: Helena Giege och Agneta Kellgren
helena.giege@sr.se
agneta.kellgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista