Ensamma flyktingbarn

Tisdag 27 februari

16-16.45

Bussolyckan utanför Uppsala
Efter morgonens stora bussolycka utanför Uppsala, då sex personer omkom och flera skadades svårt, diskuterar vi trafiksäkerhet. Hur farligt är det att åka buss? Och hur mycket säkrare blir det för de som använder säkerhetsbälte?
Samtal med Pontus Albertsson, forskare inom bussäkerhet och Jan Petzäll, utredare på Vägverket.

Lars Lilled, beteendevetare, intervjuas av David Gustafsson.

  

De ensamkommande flyktingbarnen
Vilka är de ensamkommande flyktingbarnen? Och vem ska ta hand om dem? Varje vecka kommer det mellan 20 och 40 barn utan sina föräldrar till Sverige. Majoriteten av kommunerna som numera ska ta ansvaret för barnen ger kalla handen. Vem ska ta hand om de ensamma flyktingbarnen?
Medverkar gör bla Solveig Lindström, Rädda Barnen, Maria B. Lennartsson, Migrationsverket och Hans Bergfeldt (m) kommunalråd i Mölndals kommun.

Skotsk självständighet
I Skottland är drömmen om att bli en egen nation högaktuell. Samtidigt som unionen mellan Skottland och England fyller 300 år i år, förbereds vårens lokalval och där är frågan om självständighet en av de viktigaste. Vår korrespondent Maria Eksedler har besökt huvudstaden Edinburgh.

17-17-45

Ansvarskommitténs betänkande
Idag presenterade Ansvarskommittén sitt förslag för hur Sverige i framtiden ska styras. Sex till nio större regioner ersätter landstingen. Val till regionparlament som ska ta ansvaret för hälso- och sjukvården.
Reportage av Gösta Lempert. I studion finns Mats Svegfors, ordförande Ansvarskommittén (m) och Per Schlingman, partisekreterare Moderaterna. Medverkar gör även Folke Johansson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Tysk dagisdebatt
Barn blir psykiskt störda av att vara på dagis! Så lät det när en sociolog deltog i ett populärt  tyskt debattprogram i förrgår. Diskussionen handlade om en brännande fråga i Tyskland just nu, ett förslag från den tyska familjeministern om att kraftigt öka antalet dagisplatser. Samtal med Kristian Åström, SR:s korrespondent i Berlin.

Al Gore
Kommer den tidigare vicepresidenten Al Gore att ställa upp som presidentkandidat? Gore är populärare än någonsin, han har varit konsekvent kritisk till Irakkriget och natten till igår vann hans miljöfilm ”En obekväm sanning” två Oscarstatyetter. Hillary Clinton vill absolut inte ha Al Gore som konkurrent om att bli demokraternas presidentkandidat. Reportage av Thomas Nordegren.

Programledare: Anders Holmberg och David Gustafsson

Producenter: Marie-Jeanette Löfgren och Marianne Gråhn
marie-jeanette.lofgren@sr.se
marianne.grahn@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista