Italiensk politik, svenska soldater i Afghanistan

Onsdag 28 februari

16.00-16.45

Carl Bildts bloggande
Gör hans bloggande narr av alliansen? Debatt om i vilka former en utrikesminister får publicera sig. Bertil Torekull, journalist och PJ Anders Linder, politisk chefredaktör SvD medverkar.

Politisk storm i Italien
Återigen råder kaos i den italienska politiken. Nu pågår debatt i italienska parlamentet som ska avslutas med en förtroendeomrösning. Den ska avgöra om Romani Prodi ska få fortsätta leda sin koalition av nio partier, eller om det blir nyval eller ny koalitation med andra partier. Vi ställer frågan hur världens sjätte största industrination kan fungera under så kaotiska politiska förhållanden. Och vad är det som gör att Italien ständigt hamnar i denna typ av kriser? Åke Malm, frilansjournalist i Rom, Titti Nylander, Ekots utrikeskommentatator, Olle Svenning, journalist Aftonbladet och Francesco Saverio Alonso, italiensk journalist medverkar.

Dansk lärlingsutbildning
I Danmark värderas yrkesutbildning högt, så högt att man har kunnat avstå från att dra in den i gymnasieskolan. I Sverige fordras bra betyg i ämnen som inte har direkt med yrket att göra. Det här har gjort att till exempel frisörutbildningen i Köpenhamn har tio procent svenska elever. Bland dom finns Louise, Johan och Sandra, Gösta Lempert har träffat dom.

17.00-17.45

Afghanistan
Ska svenska soldater få fortsätta verka i Afghanistan? Just nu pågår ett upprop mot dom svenska truppernas närvaro i landet, ett upprop som många kända namn undertecknat. Socialdemokratiska fredskämpen Maj-Britt Theorin möter folkpartistiska officeren Nina Larsson.

Kristen fundamentalism
Är det värre när högerkristna ger sig in i den politiska debatten än när vänster-kristna gör det? DN-journalisten Maria Schottenius varnar för ny fundamentalism. Carin Stenström, chefredaktör för kristna tidningen Världen Idag är också med.’
 

Det föds för få barn i Europa
Hur ska europeiska familjer förmås att skaffa fler barn? Följ med till ett av de EU-länder där det föds minst antal barn per kvinna nämligen Slovenien. Kerstin Brostrand, SR:s korrespondent rapporterar.

Våldet i Irak
Våldet mellan shia- och sunnimuslimer i Irak ser inte ut att sluta, trots regeringens försök att höja säkerheten i samarbete med de amerikanska trupperna. Ungefär 2 miljoner irakier är nu flyktingar i sitt eget land och många börjar resignera inför möjligheterna att få slut på mord och bombdåd, trots att en majoritet anser att de vill leva tillsammans. Frilansjournalisten Lennart Berggren rapporterar från Irak.

Rymdsond mot Pluto
Tidigt i morse passerade NASA:s rymdsond New Horizons planeten Jupiter. Sonden hann ta en unik titt på den gigantiska planeten och dess månar. Den passade samtidigt på att själa lite rörelseenergi för att slunga sig vidare på sin långa färd mot Pluto, som den beräknas nå 2015. Anders Nyholm, läser teknisk fysik på Lunds tekniska högskola medverkar.

Programledare: Anders Holmberg och Björn HägerProducenter: Anders Diamant och Towe Matre
anders.diamant@sr.se towe.matre@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista