Fildelning, franskt presidentval och en ny dokumentärroman

Torsdag 1 mars

16.00-16.45

Stormat ungdomshus i Köpenhamn
Historien om ungdomshuset börjar redan på 80-talet, när verksamheten startar. Det är kommunen som äger huset, men husets medlemmar får själva bestämma över sina aktiviteter, som konserter och festivaler. Ungdomshuset vägrar acceptera kommunens förslag på en annan lokal i en annan del av stan. Dom vill ha ett hus som motsvarar det som nu ska rivas och tills dom får det menar dom att kampen fortsätter. Reporter Natacha Lopez på plats i Köpenhamn.

Sverige ett fildelningsparadis
Minst sex av tio ungdomar i Sverige laddar olagligen ner film och musik från nätet. Enligt en SCB-undersökning i januari är minst 1,3 miljoner av alla svenskar fildelare trots att det är olagligt. Före valet öppnade både moderaterna och socialdemokraterna för att tillåta privat nerladdning. Men nu är i stället en skärpning på gång i det Sverige som blivit ett paradis för pirater och fildelare. Var står politikerna och artister idag när det gäller tillgången på musik och film på nätet? Erik Hultgren, ordförande CUF Skåne, Lars Lindkvist, sångare Billy the vision, Hillevi Larsson, riksdagsledamot (s) och Rickard Wessman, politisk sakkunning Justitiedepartimentet medverkar.

Bayrou fransk presidentkandidat
I det franska presidentvalet väcker ett nytt namn alltmer uppmärksamhet - Francois Bayrou. I opinionsmätningarna ökar hans popularitet stadigt och han ligger nu som nummer 3 efter socialisten Ségolène Royal och högermannen Nicolas Sarkozy och en bra bit före ultrahögerns Jean Marie Le Pen. Sveriges Radios korrespondent, Alice Petrén, följde mittenpolitikern Francois Bayrou på besök i staden Metzs omgivningar.

17.00-17.45

Egyptenavvisning
Regeringen upphäver avvisningsbeslutet från 2001 mot Mohammed Alzery, en av de båda egyptier som under uppmärksammade former avvisades till Egypten. Frågan om Mohammed Alzery ska beviljas uppehållstillstånd i Sverige ska nu prövas av Migrationsverket och justitiekanslern kommer att handlägga de anspråk på skadestånd som Mohammed Alzery har mot staten. Regeringen har gett JK stor frihet att nå en överenskommelse med Alzery. Tobias Billström, migrationsminister (m), Anna Wigenmark, människorättsjurist, Gun-Britt Andersson, FD Statssekreterare (s) och Susanne Palme, reporter medverkar.

Iraks utrikesminister
Iraks utrikesminister Hoshyar Zebari besöker Sverige idag och hoppas på ett utökat stöd till uppbyggnaden av sitt land. Trots allt dödligt våld i Irak så är han optimistisk inför framtiden och ser inget problem med att Storbritannien och Danmark kommer att dra tillbaka sina trupper från landet. Intervju av Anders Diamant, reporter.

Bloggare i Bagdad
Vi återvänder till Chikitita som är en av de irakier i Bagdad som kommunicerar med omvärlden via dagbok på nätet. Hör Sveriges Radios Anton Karis samtal med henne.

Ny dokumentärroman
En ny roman kommer ut i bokhandeln den här veckan. Det är en dokumentärroman om ännu en feminist som får barn och vad det innebär för kärleksrelationen och jämställdheten. Titeln på boken är ”Bitterfittan”. Författaren Maria Sveland medverkar.

ESS accelerator i Lund
Regeringen vill att en av Europas största forskningsanläggningar ska byggas i Lund. Men anläggningen är kontroversiell och kritiker menar att den medför stora risker för människor och miljö. Tanken är att forskningsanläggningen, European Spallation Source (ESS), ska placeras utanför Lund. Medverkar gör: Karl-Fredrik Berggren, projektchef ESS och Anders Åkesson, regionråd (mp). 

Programledare: Monica Saarinen och Lars Mogensen.
Producenter: Marie-Jeanette Löfgren och Anna Landelius.
marie-jeanette.löfgren@sr.se
anna.landelius@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista