1 av 6
Christiania
2 av 6
Anders Holmberg
3 av 6
Nätpoker allt populärare spel.
4 av 6
Björn Häger
5 av 6
Exilkubaner i Miami
6 av 6

Ökat spelberoende bland unga, dödshjälp, Christiania och exilkubaner i Miami

Onsdag 11 april

16.00-16.45

Jobbgaranti för unga
Idag presenterade regeringen sitt förslag om jobbgaranti för unga. Jobbgarantin ska gälla för ungdomar mellan 16 och 24 år och kommer bland annat innebära att ungdomar mer aktivt måste söka jobb, för att inte förlora sin ersättning. Enligt regeringen kommer det nya förslaget också innebära ett tydligare fokus på matchning mot lediga jobb. Medverkar gör: Elisabeth Svantesson, (m) ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott och Luciano Astudillo, (s) ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Ökat spelberoende
När tillgängheten till snabba spel blir större ökar det riskabla spelandet bland unga. Statliga casinon, otaliga Jack Vegas-maskiner på krogarna och lättillgänglig nätpoker i datorn lockar in fler i spelmissbruk. Hur stort är problemet? Finns det någon gen som gör att det är lättare att man fastnar i problemet? Vad kan man göra som anhörig? Vad är statens ansvar för att få bukt med problemet?
Möt anhöriga, politiker, forskare. Vi sänder från Maria Ungdoms nyöppnade behandlingsavdelning för unga spelberoende i Stockholm. Medverkar gör: Anders Tengström, projekt ledare spelberoendeenheten Maria Ungdom, Lars Olsson, professor nevrobiologi KI, ”Ann”, anhörig från spelberoendeförbundet, Chatrine Pålsson Ahlgren, (kd) socialutskottet, Ann-Sofie Olsson, Svenska Spel, affärsområdeschef restaurangspel.
Samt ett reportage av Juliana Alonso.

17.00-17.45

Folkpartiets dataintrång
I rättegången om folkpartiets dataintrång förhördes idag förre partisekreteraren Johan Jakobsson. Han hade en central roll i partiet, stod partiledaren Lars Leijonborg nära och var en viktig person när partiets politik lades om i början av 2000-talet. Men idag var det alltså Stockholms Tingsrätt som var scenen. Samtal med Ekots Erik RidderstolpeErik Sandberg, journalist och Johan Pehrson, (fp) riksdagsledamot.

Fristaden Christiania
Är detta sista striden för fristaden Christiania, eller är det första steget till en modern fristad? Den legendariska danska fristaden Christianias befolkning har accepterat en uppgörelse med staten som går ut på en utveckling av bostadsområdet, med ombyggnad och tillbyggnad. Men man värjer sig mot allt tal om normalisering. Christiania ska vara unikt, annars kan det lika gärna försvinna. Den närmaste tiden kommer att utvisa om det blir ännu mer kompromiss eller om staten kommer att köra in sina grävskopor på egen hand. Reportage av Gösta Lempert.

Dödshjälp eller avsluta livsuppehållande behandling?
Svenska läkarsällskapet har nyligen kommit med nya riktlinjer som ger stöd för läkare att avbryta livsuppehållande behandling, om patienten vill avbryta behandlingen. Niels Lynöe från Läkarsällskapet säger att man vill betona patientens rätt att vara med och bestämma. Men Gunnel Larsson som själv är rullstolsburen sedan en dykolycka för över 30 år sen efterlyser livshjälp istället för dödshjälp. Samtal med Gunnel Larsson och Niels Lynöe, ordförande Svenska Läkarförbundet.

Exilkubaner i Miami området
I USA bor ca 1 miljon exilkubaner,
hälften av dem bor i Miami området. Fidel Castros sjukdom har ökat förhoppningarna om att de ska kunna återvända till ett fritt demokratiskt Kuba. Men motsättningarna inom gruppen har också skärpts. En del särskilt de äldre som slogs mot Castro 1959 menar att alla medel inklusive terrordåd är tillåtna för att störta den kommunistiska diktaturen. Men de flesta tror på en fredlig förändring, att handelsembargot och restriktionerna ska lyftas och Kuba ska införa någon form av marknadsekonomi av kinesisk modell så snart Fidel och hans bror Raul är borta. Vår USA korrespondent Thomas Nordegren har besökt Lilla Havanna i Miami.

Programledare: Anders Holmberg och Björn Häger
Producenter: Maria Meschke
och Susanna Einerstam
maria.meschke@sr.se
susanna.einerstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista