1 av 5
Monica Saarinen
2 av 5
3 av 5
Bagdad Foto:PRB
4 av 5
Michelle Bachelet
5 av 5
Casablanca 10 april 2007

Algeriet, romsk förskola och McMumin

Torsdag 12 april

16.00-16.45

Bombvåg i Nordafrika
al-Qaida tog redan igår på sig skulden för bombdåden i Algeriets huvudstad Alger som igår krävde 33 människors liv. Idag har en bomb exploderat i en förort till Casablanca i Marocko, samma förort där flera bomber expldoerade tidigare i veckan. Dessa händelser får nu bedömare att tala om en ny front i al-Qaidas heliga krig.
I studion medverkar Magnus Ranstorp, terrorexpert vid Försvarshögskolan och Inga Brandell, statsvetare vid Södertörns högskola. 

Romsk förskola
Många romska elever har stor frånvaro i grundskolan och få går vidare till gymnasiet. I en ny rapport kräver Skolverket nu krafttag. Men hur ska det gå till? I Malmö där den största gruppen svenska romer finns, har romerna själva tagit initiativet till förändring. För ett år sen startade man Sveriges första romska förskola och redan nu ser man positiva resultat. Är etniska friskolor vägen för romerna in i det svenska samhället?
Medverkar gör Maureen Olsson, biträdande rektor för Sofielundsskolan, Erland Kaldaras, föreståndare för romska förskolan Musikanten, Elisabet Elgh, regionfullmäktigeledamot (m) och Domino Kaj, utredningssekreterare för delegationen för romska frågor.

Turbulens i Chile
När Chiles president Michelle Bachelet tillträdde bars hon fram av en populäritet som sträckte sig långt bortanför de som röstat på henne. Men idag, drygt ett år senare, är hennes populäritetssiffror dalande.
Reportage av Lars Palmgren.

17.00-17.45

Sverigedemokratena
Behandlas Sverigedemokraterna annorlunda än andra partier? Och är det isåfall ett demokratiskt problem? Som ni hört i nyheterna idag har partiet inte lyckats hyra nån lokal för sitt riksårsmöte i slutet av april. Enligt partiets egna uppgifter har flera arrangörer först sagt ja och sedan fått kalla fötter och dragit sig ur.
Vi hör: Erik Almqvist, viceordförande Sverigedemokratisk Ungdom, Stefan Wihlborg, kriminalinspektör, som jobbar med hot mot politiker i Skåne och Axel Hadenius, professor statsvetenskap vid Lunds universitet.

Chikitita i Bagdad
Sedan mitten av februari har Anton Karis varje torsdag kontakt med bloggaren Chikitita i Bagdad. Hon valde sin bloggsignatur efter en ABBA-låt. Förra veckan berättade hon att mosken i kvarteret blivit träffad i en raketattack.
Vad har hänt sen dess?

Mumindebatt
Vi ska prata om Mumin, Finlands nationalmaskot , som lanseras på McDonalds. Detta gör man inte ostraffat och debatten är hård i Finland. 
Vi hör Sophia Jansson, VD Moomin Characters och brorsdotter till Tove Jansson samt Henrik Otman, chefredaktör på Jakobstads Tidning.

Trålfiske
Det pågår en ständig diskussion om hur fisket ska bedrivas och det finns ett missnöje bland fiskarna om fångstkvoter och andra regleringar. Det pågår också ett arbete med att förbättra redskapen för att slippa spill, en selektiv trål, där man slipper fiska upp oönskade arter finns och används idag till exempel i Alaska USA.
Reportage av Marianne Gråhn.

Ericsson stormig bolagsstämma 
I går blev det en stormig bolagsstämma för Ericsson. När stämman skulle rösta för att förlänga det existerande bonusprogrammet sa plötsligt dom utländska ägarna nej. Medverkar gör Britta-Lena Ekström, ekonomireporter Ekot och Thomas Nordegren, korrespondent.

Programledare: Monica Saarinen och Lotta Malmstedt

Producenter: Marie-Jeanette Löfgren och Anna Landelius
marie-jeanette.lofgren@sr.se
anna.landelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista