1 av 8
Monica Saarinen
2 av 8
3 av 8
Jean-Marie Le Pen
4 av 8
Lars Leijonborg
5 av 8
Anders Wijkman
6 av 8
Marie-Louise Kristola
7 av 8
Åsa Linderborg
8 av 8
Protester i Uganda

Mat och klimat, läkarintyg och kompostteater

Fredag 13 april

16.00-16.45

Lars Leijonborg
Upproret mot folkpartiets Lars Leijonborg sprider sig. Före påsk sa partidistriktet i Dalarna att partiet borde få en ny partiledare. Och nu vill också folkpartisterna i Västerbotten och Blekinge byta ut Leijonborg.
Vi hör: Kenneth Carlsson, politisk sekreterare i region Västra götaland och Frida Johansson Metso, ordförande i Liberala ungdomsförbundet.

Mat och klimat
Vilken mat är minst skadlig för klimatet - vad kan man äta och hur ska man veta? Och hur mycket ansvar kan egentligen läggas på konsumenten?
Medverkar gör Anders Wijkman, EU-parlamentariker, Annika Carlsson Kanyama, docent på KTH samt småbarnfamiljen Hedén/Zachrisson som försöker att leva mer miljövänligt.

Studio Ett sänder direkt inför publik från Kulturhusets World News Café i Stockholm. Välkomna dit och välkomna att lyssna efter klockan 16.

Skogsskövling i Uganda
Vi ska till Uganda nu där skogsskövlingen blivit en mycket brännande fråga. Just nu står striden om en regnskog som hotas av avverkning - för att ge plats åt en sockerindustri. Protester mot avverkningen i Ugandas huvudstad Kampala urartade igår, med flera döda som följd.
Reportage av Elsa Helin.

17.00-17.45

Läkarintyg
Arbetsgivare kan snart få rätt att begära sjukintyg redan från första sjukdagen. Idag presenterade nämligen regeringen ett förslag som ska göra det här möjligt. Samtal med Erland Olausson, förste vice ordförande i LO och Cristina Husmark-Pehrsson, socialförsäkringsminister (m).

Barnens rättigheter i Burma
Burma är ett av världens mest slutna länder. Militären har all makt i landet och under det senaste året har juntans grepp om befolkningen hårdnat ytterligare. Två miljoner Burmeser lever på flykt, många i Thailand. Studio Ett har träffat Doktor Cynthia Maung som själv flytt ifrån Burma och som nu jobbar bland flyktingarna i Thailand. Idag är hon i Stockholm för att ta emot ett pris. Reportage av Johanna Sjövall.

Fredagsgäst
är Åsa Linderborg, kulturskribent och författare. Hon är aktuell med en ny bok som kommer ut i slutet av månaden, där hon berättar om uppväxten med sin ensamstående pappa, härdare på Metallverken i Västerås.

Kompostteater
I Göteborg ska förskolebarnen lära sig miljömedvetande med hjälp av en ny teaterpjäs. Det är teatergruppen Eko som spelar en föreställning kretsloppsstänkandet och vad som egentligen händer i en kompost.
Vår reporter Marianne Gråhn har sett föreställningen.

Krönika
I veckan som gick motiverade den moderate arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin, beslutet att skrota dom kommunala programmen för unga arbetslösa med att ”all forskning” visar att sådana program förlänger arbetslösheten.
Kan man lita på forskningen, undrar Björn Elmbrandt.

Franska valrörelsen
Nästa söndag hålls den första omgången i presidentvalet i Frankrike. Ett val som i praktiken står mellan fyra kandidater; däribland högerpopulisten Jean-Marie Le Pen. Extremt många fransmän är osäkra på vem de ska rösta på.
Samtal med SR:s korrespondent i Paris, Alice Petrén.

Programledare: Monica Saarinen och Marie-Louise Kristola.
Producenter: Carlos Garat och Karin Wickström
carlos.garat@sr.se
karin.wickstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista