1 av 4
Chockstämning i Virginia
2 av 4
3 av 4
Snart hemma.
4 av 4
Bagdad i rörelse

Ungdomars värderingar, frisläppta svenskarna, tragedin i Virginia

Tisdag 17 april

16.00-16.45

Tragedin i USA
32 döda och 15 skadade är den dystra siffran efter massakern på ett universitet i Virginia i USA igår. Gärningsmannen som är död var själv student på universitetet och bodde i en av studentkorridorerna på universitet. Thomas Nordegren, SR:s korrespondent rapporterar från Virginia.

Ungas samhällsengagemang
”Dom under trettio, vem bryr sig och varför?” - det är titeln på en ny avhandling som diskuterar ungdomars värderingar och politiska deltagande. Finns det något samhällsengagemang hos de unga egentligen? Och hur ser det ut i sådana fall? Vi diskuterar detta med bl a forskaren Susanne Johansson, framtidsstrategen Anna Kiefer samt ungdomarna Adam Cwejman, Liberala ungdomsförbundet och Fanny Camling.

Demensvården
15.000 svenskar drabbas varje år av någon form av demenssjukdom med omvälvande konsekvenser för den drabbade och de anhöriga. Och har dom otur att bo på fel plats i Sverige kan hjälpen dröja flera år. Därför ska Socialstyrelsen nästa år lägga fram nationella riktlinjer för vården och omsorgen för dom dementa. Reportage av Lars Ekelöf.

17.00-17.45

Fängslade svenskar fria
Dom svenska byggnadsarbetarna som suttit fängslade i Iran. Varför blev dom frisläppta just nu, hur gick egentligen förhandlingarna med Iran till? Det hör vi riksdagsmannen Urban Ahlin (s) berätta mer om. Mohammad Fazlhashemi, idéhistoriker Umeå universitet och Ekots reporter Annika Digréus medverkar också.

Skolmassakern i Virginia
Det har nu gått drygt ett dygn efter den värsta skolmassakern någonsin i USA. På universitetet i Blacksburg i delstaten Virginia i USA dödades igår 32 människor och 15 är skadade. Björn Fredriksson, socialutredare medverkar bl a.

Internetfilmer från Bagdad
I ett samarbete mellan amerikanska och irakiska filmare har ungdomar i Bagdad fått berätta om sin vardag med hjälp av små enkla videokameror. Anton Karis har pratat med några av producenterna för HometownBaghdad.com.

Tysklands förflutna
I Tyskland har det nazistiska förflutna än en gång spökat, och sedan en vecka tillbaka dominerat den politiska debatten. Det är en i Tyskland ledande politiker, regeringschefen i delstaten Baden-Württemberg som står för skandalen, sedan han hyllat en före detta nazist, som en motståndare till nazismen. Kristian Åström, SR:s korrespondent rapporterar.

KU om Bildt
Utrikesminister Carls Bildt förhördes i dag i riksdagens Konstitutionsutskott, KU, om sina aktieaffärer och företagsrelationer i flera bolag. Carl Bildts oberoende som utrikesminister har ifrågasatts och han har anmälts till KU för misstänkt jäv när det gäller den planerade gasledningen mellan Ryssland och Tyskland. Ekots ekonomireporter Brita-Lena Ekström har lyssnat på KU utfrågningen och kommenterar.

Programledare: Monica Saarinen och David Gustafsson
Producenter: Maria Meschke och Annika H Eriksson
maria.meschke@sr.se annika.h.eriksson@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista