1 av 9
Monica Saarinen
2 av 9
Gordon Brown.
3 av 9
4 av 9
5 av 9
Nyamko Sabuni
6 av 9
Pia Diaz Bergner
7 av 9
Minnesstund i Virginia.
8 av 9
Kasparov grips.
9 av 9
Människor flyr en av attentasplatserna i Bagdad.

Livet efter fängelset, rysk politik och Virginia

Onsdag 18 april

 

16-16.45

Virginia
Allt mer detaljer har nu kommit fram om den 23-årige gärningsmannen som i förrgår dödade 32 personer på den tekniska högskolan i Blacksburg i delstaten Virginia. Men fortfarandet är motivet oklart och han lämnade inget avskedsbrev efter sig. Vi pratar om vapendebatten i USA. Med oss i samtal har vi Thomas Nordegren Sveriges Radios korrespondent på plats i Blacksburg och Daniel Ogden utlandslektor på nordamerikainstitutet.

Livet efter fängelset
Nu står jobben i fokus mer än någonsin, men gäller regeringens arbetslinje för alla? Många som lämnar ett fängelsestraff bakom sig har problem både med drogmissbruk och skulder. Forskning visar att fångarnas sociala situation försämrats, fler står helt utanför arbetsmarknaden och saknar fast bostad. Vilket i sin tur skapar ny kriminalitet. Var görs för att den som suttit i fängelse ska få jobb efter muck? Och vad borde göras? Samtal med bl. a Kristina Edström från KRIS i Umeå, Anna König Jerlemyr arbetsmarknadsutskottet (m) och Leif Stenberg journalist.

Gordon Brown
Snart är epoken Tony Blair över i Storbritannien. Den 1:a maj firar han 10 år vid makten och väntas kort efter det meddela när han ska lämna premiärministerposten. Den troliga efterträdaren är finansminister Gordon Brown. Hyllad av många för sin ekonomiska politik men alla är inte lika övertygade om att han rätt man att leda landet. Reportage av Maria Eksedler.

17-17.45

Bilbomb i Bagdad
En bilbomb som detonerades i Bagdad har dödat minst 100 människor och skadat ett hundratal, säger polisen. Samtal med Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap på Försvarshögskolan och Salam Karam, frilansjournalist.

Rysk politik
Om det politiska läget i Ryssland, där oppositionsledarna nu anklagas för extremism efter dom Putinkritiska demonstrationerna i Moskva och S:t Petersburg i helgen. I veckan väntar förhör hos Säkerhetstjänsten, FSB. En av dom anklagade är en av världens bästa schackspelare - och sen ett par tillbaka politikern Garry Kasparov. Samtal med Maria Persson Löfgren vår korrespondent i Ryssland och Henrik Lindberg, schackspelare.

Kurser i jämställdhet
Vi ska också diskutera om Sverige borde arrangera kurser i jämställdhet och ”kvinnors och barns rättigheter” för nyanlända invandrare. Det finns förslag om det, och vi ska höra vad integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni tycker om det.
 

Reportage av Katarina Gunnarsson följt av samtal.

Miljöpengar
Imorgon, torsdag, åker den amerikanske ambassadören i Stockholm - Michael Wood - till Kalifornien. Med sig har han ett 25-tal svenska miljöteknik-företag, som han hoppas kunna ragga pengar åt bland riskkapitalbolag i Silicon Valley. Allt för att få fram teknik för att minska USA:s oljeberoende och möta klimathotet. Men varför kan inte dom här svenska företagen få riskkapital här i Sverige? Studio Etts Björn Elmbrant har försökt svara på den frågan.

Programledare Monica Saarinen och Pia Diaz Berner
Producenter: Helena Giege och Agneta Kellgren
helena.giege@sr.se      agneta.kellgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista