1 av 8
2 av 8
Björn Elmbrant.
3 av 8
Björn Häger
4 av 8
5 av 8
Glad av nya stövlar?
6 av 8
7 av 8
8 av 8
Camilla Läckberg

Inför presidentvalet i Frankrike, Carl Bildt

Fredag 20 april

16-16.45

Ryssland
Utländska medicinstudenter i Moskva har belagts med utegångsförbud i dag för att inte råka illa ut när tusentals ryska rasister och nynasister firar Adolf Hitlers födelsedag. De rasistiska hatbrotten har ökat markant i Ryssland de senaste åren och bara i år har minst 24 personer dödats och minst 130 skadats i rasistiskt influerade attacker, enligt den oberoende ryska människorättsorganisationen Sova. Samtal med korrespondent Maria Persson Löfgren och Kristian Gerner östeuropaexpert, Lunds universitet.


Presidentvalet i Frankrike
På söndag ska 44 miljoner fransmän välja ny president. In i det sista är många osäkra. Högermannen Nicolas Sarkozy vill se mer av lagar, auktoritet och respekt. Socialistkandidaten Ségolène Royal lovar höjda minimilöner och lika mycket kvar i plånboken. I mitten kommer Francois Bayrou medan veteranen Jean Marie Le Pen försvarar franska värden och bönderna. Ekonomin, invandringen, EU - vilka är de stora frågorna? Vem blir frankrikes nya president? Medverkar i samtal gör: Axel Jylden journalist L’Express, Pierre Schoeffer bankman, Nathalie Poissonnier advokat och Francoise Nieto journalist.

Fredagskrönika
I veckan som gick anhölls två 35-åringar misstänkta för olagliga insideraffärer, alltså att han tjänat pengar på att köpa eller sälja aktier, med hjälp av kunskaper som allmänheten inte haft. I går släpptes den ene misstänkte, medan den andre häktades. Inte så överraskande, eftersom insiderbrott ofta är svåra att bevisa, påminner Studio Ett fredagskrönikör Björn Elmbrant om.

17.17.45

Carl Bildt
Carl Bildt står stark i ständiga stormar, av vilket virke är denna politiker byggd? Vad är det som gör att han klarar sig i situationer där andra skulle ha fallit för länge sen? Samtal med Stig-Björn Ljunggren statsvetare Uppsala Science Park, Frida Blom General sekreterare Svenska Freds och Heidi Avellan politisk chefredaktör Sydsvenska Dagbladet.

Nigeria och korruption
Nigeria räknas som ett av världens mest korrupta länder, där 80 procent av landets oljeinkomster försvinner ner i privata makthavares fickor. Men det finns en man, som försöker komma åt korruptionen, personligen tillsatt av den avgående presidenten Olusegun Obasanjo. Och denne man har på fyra år fått 150 makthavare fällda i domstol och återskaffat 35 miljarder kronor till Nigerias statskassa. Reportage av Vincent Dahlbäck.

Konsumtion
Har man rätt att bli lycklig av köpa dyra handväskor? Samtal med  Marie Söderqvist krönikör Expressen och Thomas Brytting, etikforskare.

Gröt
Gröt har haft rykte om sig som fattigmansmat, det är också många som tröttnat på vidbrända kastruller. Vi har träffat någon som lever för sin gröt, Jonas Jonsson. Nu har hans färdigheter i grötkokning samlats i Grötboken. 61 grötrecept , allt som allt, mellan två enkla pärmar utgivna av Frälsningsarmén. Anton Karis var med när Jonas gjorde sin frukostgröt i Gävle nu i morse.

Fredagsgäst
Vi får besök av deckarförfattaren Camilla Läckberg.

Programledare: Björn Häger och Alice Petrén
Producenter:
Maria Meschke och Susanna Einerstam

maria.meschke@sr.se   susanna.einerstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".