1 av 6
Monica Saarinen
2 av 6
3 av 6
Pia Diaz Bergner
4 av 6
Umeå stadskyrka
5 av 6
6 av 6
Jeltsin blev 76 år gammal.

Boris Jeltsin avliden, Leijonborg om sin avgång, kulturhuvudstad 2014

Måndag 23 april

16.00-16.45

Leijonborgs avgång
Efter dataintrång och dåliga opinionssiffror. I dag meddelade Lars Leijonborg att han avgår som ordförande för folkpartiet vid partiets landsmöte i september. Beskedet kom snabbt efter det att folkpartiets Stockholmsdistrikt gått ut och förklarat att man inte vill ha Lars Leijonborg kvar som ordförande. Vad betyder Lars Leijonborgs avgång för partiet? Samtal med Carl B Hamilton, (fp) riksdagsledamot, Maria Wallhager, landstingsråd (fp) och Allan Widman, (fp) riksdagsledamot.

Lars Leijonborg
medverkar efter 17.00

Samtal med Gert Gelotte, ledarskribent, Göteborgsposten och Niklas Ekdahl, politisk chefred., Dagens Nyheter.

Kulturhuvudstad
Nu pyntas det i Umeå och dom andra svenska städer som kämpar om att bli Europas kulturhuvudstad 2014. Men är kulturhuvudstadsåret värt sitt pris? Kan kulturmiljonerna användas bättre? Om jippon eller långsiktig kulturpolitik i Studio Ett. Medverkar gör: Tomas Wennström, ordf i kulturnämnden, Bertil Göransson, kommunrevisor i Lund, Staffan Ling, konsult i Balticgruppen i Umeå, Bengt Lindroth, nordisk korrespondent, Mikael Rosén, (m) kommunalråd i Falun och Tina Eriksson Fredriksson, konstnär, konstnärlig ledare för Madefestivalen.

Internationell bokbuss i Göteborg
En femtedel av invånarna i Göteborgs har ett annat modersmål än svenska. Så nu har man låtit utrusta den ena av stadens två bokbussar med böcker som skall spegla den kulturella mångfalden bland befolkningen. Vi har följt med den internationella bokbussen till hållplatsen vid torget i stadsdelen Eriksbo. Reportage av Linda AP Larsson.

17.00-17.45

Boris Jeltsin har avlidit
Rysslands förre president Boris Jeltsin har avlidit meddelar en talesman för Kreml. Boris Jeltsin blev 76 år och led under sin presidentperiod av återkommande hjärtproblem. Dödsorsaken är dock oklar. Boris Jeltsin förhindrade det som såg ut att bli en statskupp mot den dåvarande presidenten Michail Gorbatjov. Det var mycket dramatiska dagar i augusti 1991, hör Sten Sjöström, Sveriges Radios tidigare Moskvakorrespondent, som var där då. Medverkar gör också Elisabeth Hedborg, journalist och rysslandskännare.

Dementa och lårbensbrott
I Sverige får 18 tusen personer/per år en höftfraktur. Medelåldern är runt 80 år. Oddsen för att komma kunna gå igen ser väldigt olika beroende på om man är dement eller ej. Risken att dö vid lårbensbrott är också fyra gånger högre om man är dement. Det beror på att dementa får sämre vård efter en operation. Två nyligen publicerade avhandlingar från Karolinska Institutet har studerat detta problem. Men avhandlingarna handlar också om dom som är klara i huvudet när dom bryter lårbenet. En av dom är Ellen Jansson 86 år. För reportern Katarina Gunnarsson berättar hon om hur hon bröt lårbenet.

Programledare: Monica Saarinen och Pia Diaz Bergner
Producenter: Helena Giege
och Agneta Kellgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista