Krismyndigheter och skogsavverkning

Måndag 7 maj16-16.45

Krismyndigheter slås ihop
Tsunamin på annandag jul 2004 avslöjade stora brister, inte minst i regeringens hantering och beredskap. Efter det har regeringen inrättat en särskild enhet för krishantering. Idag föreslår en särskilt utredare att 3 olika myndigheter som alla på olika sätt arbetar med krishantering slås ihop! Samtal med Mats Sjöstrand, GD skatteverket och Kristina Salomonsson, GD kustbevakningen.

Skogsavverkning
Privata skogsägare är sämst i landet på att ta hänsyn till naturen. Var tredje avverkning på privat mark bryter mot lagen säger Skogsstyrelsen och värst är det i södra Norrland. Samtidigt är det just nu bra betalt för virke och många vill förvandla sin skog till tusenlappar. Men vems är felet att det ser ut som det gör och vad ska göras åt det. Hör skogsfolk, naturvänner och ansvarig myndighet i Studio Ett. Samtal med Staffan Norin Skogsstyrelsen, Bo T Holm Norra Skogsägarföreningen och Gunnar Lundberg Naturskyddsföreningen.

Kurdiska borgmästare
Imorgon tisdag kommer domen mot 53 borgmästare i lika många turkiska byar och städer, som står åtalade för att ha hjälpt terroristorganisationen PKK. Det ska dom ha gjort genom att i ett brev vädja till den danske statsministern att inte stänga ned en kurdisk satellit TV-kanal, som sänder från Danmark. En av de åtalade borgmästarna, Gulcihan Simsek, säger att den i Turkiet olagliga kanalen är den enda informationskällan för många i hennes stad. Reportage av Caroline Saltzinger.

17-17.45

Franska valet
Förstås om det franska valet och vad som väntar nu i fransk politik. Vad innebär det när Sarkozy nu säger att han ska bli hela Frankrikes president? Och vad händer i det franska socialistpartiet. Knivarna påstås slipas idag, dagen efter valnederlaget. Samtal med Olle Svenning ledarskribent Aftonbladet och Claes Arvidsson ledarskribent SvD.

Självförsörjande på energi
Klimatförändringarna har blivit den stora globala politiska frågan på senare tid. Men i den lilla byn Jühnde, i västra Tyskland, insåg befolkningen faran för klimatet redan för 5 år sedan och bestämde sig för att bli självförsörjande på energi. I dag är det lilla samhället en vallfartplats för alla som vill satsa på bioenergi. Vår reporter Kristian Åström åkte dit.

Högskolefusk
Fusket bland högskolestudenter fortsätter att öka, och det vanligaste är att man kopierar material från nätet. Det visar Högskoleverkets genomgång av disciplinärenden. Vad beror det på och vad görs för att komma tillrätta med problemet? Samtal med Ebba Jansson utredare Södertörns Högskola och Håkan Hult professor pedagogik Linköping.

Koldioxidutsläpp
Förra året presenterades den s.k. oljekommissionen av Sveriges dåvarande statsminister Göran Persson. Kommissions uppdrag var att presentera förslag som ska minska Sveriges oljeberoende, bland annat med syftet att minska dom skadliga utsläppen. Men nu menar forskare från Linköpings universitet att dom flesta förslagen inte minskar koldioxidutsläppen, utan till och med kan öka dom om dom genomförs. Reportage av Sven Börjesson.

Programledare: Monica Saarinen och Pia Diaz Bergner
Producenter: Helena Giege och Pia Sjögren

helena.giege@sr.se pia.sjogren@sr.se