Framtidens energiförsörjning och gruvstrejken

Tisdag 8 maj16-16.45

Göran Perssons nya jobb
Göran Persson blir PR-konsult. Ska verka i gränslandet mellan näringsliv och politik. Finns det demokratiska problem med det? Samtal med Björn Elmbrandt, reporter Studio Ett och Carl-Fredrik Sammeli, PR-Byrån Prime.

Klimatfeber
Hur skall vi kunna klara vår framtida energiförsörjning och samtidigt minska utsläppen av växthusgaser? Varifrån skall vi få energin och vilka alternativ har vi? Vattenkraft, vindkraft, kärnkraft, solkraft, naturgas, biobränsle eller kanske kolkraft där man separerat koldioxidutsläppen och deponerat dem i havet?
Medverkande; Filip Johnsson, professor vid Institutionen för energiteknik på Chalmers i Göteborg, Thore Sahlin, vice vd på Göteborg Energi som driver Ryaverken, Lotta Silfver, Naturskyddsföreningen Göteborg och Sven Börjesson, miljöreporter Studio Ett. Vi sänder från Rya kraftvärmeverk på Hisingen i Göteborg.

Vattenbrist
Vi ska till en av världens torraste kontinenter, Australien, där den senaste årens torka nu blivit akut och påverkar livet för  majoriteten av landets 20 miljoner innevånare. I de fem största städerna lever alla idag under vattenrestriktioner och människor har tvingats till ett strikt schema för att spara på de dyrbara dropparna.
Ekots Anna Larsson har besökt Australien.

17.00-17.45

Gruvstrejken
Det ska handla om bakgrunden till vildstrejkandet i Kiruna-gruvan. Vad spelar gruvindustrins gigantiska vinster för roll för konflikten? Och vad skiljer och förenar dagens strejk med den legendariska gruvstrejken 1969?
Medverkar gör Peter Malmqvist, analytiker och Lars Magnusson, professor i arbetsrätt vid Uppsala universitet.

SD i Hofors
I Frankrike och Belgien har invandrarfientliga partier vuxit på gamla bruks- och industriorter. Men kommer sverigedemokraterna att kunna göra det samma på svenska bruksorter? Undersökningar visar att sverigedemokraternas väljare framförallt består av lågutbildare män i arbetarklassen som bor på små orter.
Vår reporter Katarina Gunnarsson åkte till Bruksorten Hofors, där SD nästan fick ett mandat i kommunen och där missnöjespartiet Folkhemmet blev näst största parti efter socialdemokraterna.

Kilometerskatten
I förra veckan antydde finansminister Anders Borg (m) att han för klimatets skull inte utesluter en skärpt beskattning av bensinen. Men på finansdepartementet funderar man just nu kring flera olika styrmöjligheter. Ett alternativ till en höjd bränsleskatt är att införa en kilometerskatt, en skatt efter körsträcka, för de tunga lastbilstransporterna.
Studio Ett:s Björn Elmbrant förklarar hur det är tänkt att fungera. I studion finns även Stefan Fölster, chefsekonom Svenskt Näringsliv och Karin Svensson-Smith, riksdagsledamot (mp).

Röda Korsets journalistpris
Sist skulle vi vilja slå oss lite för vårt SR-bröst. För tidigare idag fick reportageserien ”Sjukt billigt” från P1-programmet Kaliber Röda Korsets Journalistpris. De tre reportagen som sändes här i P1 förra våren handlar om den baksidan av den billiga importen av kinesiska smycken och gatsten. Reportrarna bakom,Thella Jonsson, Jörgen Huitfeldt och Ola Wong, tar oss med in på fabriker och verkstäder i Kina - där arbetsvillkoren är direkt dödliga.
I studion medverkar Thella Johnson och Bengt Westerberg, ordförande för Röda Korset.

Programledare: Anders Holmberg och Annika H Eriksson

Producenter: Maria Meschke och Linda AP Larsson
maria.meschke@sr.se
linda.ap.larsson@sr.se