Världens olika miljöbovar och debatt om knark

Onsdag 9 maj

Krigsslutdagen i Tallin
Idag, den 9 maj, firar många ryssar i Estland segern över nazityskland. För de flesta ester innebär det bara att en ockupation byttes mot en annan. Kommer statybråket i Tallin att blossa upp på nytt idag?  Samtal med våra korrespondenter Maria Persson-Löfgren och Bengt Lindroth.

Klimathotet i världen
USA toppar idag ligan över miljöbovar i världen, tätt följt av Kina vars febriga ekonomiska framfart leder till gigantiska och ökande miljöproblem. Men det orättvisa är att länder som släpper ut minst växthusgaser kommer att drabbas hårdast av torka och hungersnöd om klimatet förändras. Hur går debatten i olika delar av världen om klimathotet och hur engagerade är egentligen människor? Våra korrespondenter Hanna Sahlberg har prata med kineser om vilket miljöhot som oroar de mest och Kristian Åström i Berlin har pejlat vilka miljöfrågor som engagerar tyskarna mest. Vår korrespondent Vincent Dahlbäck är också med i samtal från Sydafrika.

Granskogen
Granskog är som en svart, tjock, stickad tröja en solig sommardag. Den suger åt sig värme. Så att plantera granskog kan därför bidra till att klimatet i Sverige blir varmare, det visar ny forskning och det står i så fall i strid med dagens allmänna uppfattningen att mer skog har en avkylande effekt. Reportage av Sven Börjesson. 

17-17.45

Gruvstrejken över
Före detta gruvarbetaren, numera politikern Lars Törnman från Kirunapartiet, Harald Gatu, journalist Dagens Arbete, Harry Rantakyrö, orförande Gruvtolvan och Mats Pettersson, personalchef på LKAB medverkar.

Debatt om knark och knarkande
Centerpartistiska riksdagsledamoten Fredrik Federley har provat både kokain och hasch och tycker att det borde vara upp till var och en vad man väljer att stoppa i sig. Något som väcker hård kritik från flera håll. Samtal med Henrik Alexandersson frihetsfronten, Björn Fries regeringens narkotikasamordnare och Alice Åström riksdagsledamot (v).

Brittiskt vin
Det allt varmare klimatet i England gör det möjligt att odla vindruvor och producera vin i en allt större omfattning. Det talas till och med om att konkurrera med vinlandet Frankrike. Sveriges Radios korrespondent Maria Eksedler har besökt två av vingårdarna i södra England.

Robert Fisk
Han har kallats en av dom mest framstående journalisterna av vår tid, och kanske är han den främste krigskorrespondenten. Robert Fisk har rapporterat från Mellanöstern i över 30 år. Nu är han i Stockholm för att lansera sin bok; Det stora kriget för mänskligheten - Kampen om Mellanöstern. Ekots utrikesreporter Marianne Kihlberg mötte honom på ett stökigt cafe’ och han berättade hur allt började.

Programledare: Anders Holmberg och Li Hellström
Producenter: Helena Giege och Towe Matre 

helena.giege@sr.se towe.matre@sr.se