Tony Blair avgår, Strokedagen, sjukhusclowner, samt pedofiler och våldtäktsmän i den virtuella världen

Torsdag 10 maj

16.00-16.45

Tony Blair kommer att avgå
Storbritanniens premiärminister Tony Blair kommer att avgå. Det har han meddelat drottningen, regeringen och väljarna i valkretsen Sedgefield i nordvästra England. Efterträdare blir med största sannolikhet den nuvarande finansministern Gordon Brown. Samtal med Maria Eksedler, korrespondent.

Mer om detta efter 17.00, Agneta Ramberg, korrespondent och Håkan Bengtsson, journalist, medverkar då.

Internationella Strokedagen
Behandling och rehabilitering av stroke kostar samhället 12 miljarder om året. Vår dyraste folksjukdom har gått nedåt i åldrarna och är lika vanlig som hjärtinfarkt. Ändå finns stora brister i både vården och det förebyggande arbetet och på sina håll skär man av ekonomiska skäl ned i de strokeenheter som byggts upp. Om inget görs kommer mer än 50 procent fler svenskar än idag få stroke före 2050. Men det går att minska lidandet och kostnaderna genom livsstilsförändringar. Fast då krävs att vi lär oss ta symptomen på allvar och söka vård akut. Om stroke direkt från Stadsbiblioteket i Malmö. Bo Norrving, professor i neurologi Lunds universitet, Chatarina Lindgren, Strokeföreningen Öresund och Cecilia Wikström, (fp) riksdagsledamot och strokepatient medverkar.

Vattenkraftverk i Kina
Kina beräknas snart gå om USA som världens största utsläppare av koldioxid. Nu ökar pressen på Kina att ersätta kolkraften, men vilka energialternativ finns egentligen att välja på? De senaste åren har Kina satsat stort på vattenkraft, men de spektakulära dammbyggena har mötts av högdjudd kritik från miljörörelsen. Korrespondenten Hanna Sahlberg har besökt området där Kinas just nu mest kontroversiella dammbygge väntar på att sätta igång.

17.00-17.45

Vardag i Bagdad
Fyra år av amerikansk invasion i Irak har inte gjort landets huvudstad säkrare att leva i. Sedan mitten av februari har vi haft kontakt med, först bloggaren Chikitita, nu också med Adel som studerar till ingenjör. Idag har Anton Karis talat med Adel igen. Förra veckan berättade han om hur osäker vägen till skolan var. Men han vill fullfölja sina studier ändå och går så ofta han kan till skolan. Nästa vecka talar vi med Chikitita igen.

”Second Life”
Om pedofiler och våldtäktsmän i den virtuella världen. I Tyskland jagar nu polisen dom som ligger bakom dom virtuella våldtäkterna på ”Second Life”, datasamhället som många leker på. Samtal med Thomas Bodström, ordf. ECPAT och fd justitieminister och Björn Jeffrey, internetstrateg på kommunikationsbyrån Good old, samt föreläser bland annat om virtuella världar.

Sjukhusclowner
Ett gott skratt förlänger livet, brukar man ju säga. Men humor kan också lindra och läka. En norsk studie visar bland annat att cancerpatienter som värderar humor högt i sitt liv har en högre överlevnadsfrekvens. Två som också ser sambandet mellan kropp och själ är sjukhusclownen Lotten Sjönneby och musikpedagogen Andreas Hedlund på Barnsjukhuset Huddinge. Vår reporter Johan Lindahl följde dom under en dag.

Joe Labero
Den som åkt tåg på sistone kanske har läst SJ:s kundtidning Kupé. I den kan man läsa en intervju med magikern Joe Labero, som förklarar varför hans dröm om en show i Las Vegas inte gått i uppfyllelse. Enligt Labero har en blond svensk viking svårt att hävda sig där eftersom makten består av judar och homosexuella. Det uttalandet har fått några resenärer att sätta tågkaffet i halsen. Jonas Frick, finansman, VD SLS Venture och Gunnar Wesslén, chefredaktör och ansvarig utgivare tidningen Kupé medverkar.

Programledare: Monica Saarinen och Lotta Malmstedt
Producenter: Carlos Garat och Anna Landelius

carlos.garat@sr.se
anna.landelius@sr.se