Våldet trappas upp i Afganistan, Italienskt partnerskapskaos, klustervapen och kvinnojourer

Fredag 11 maj

16.00-16.45

Dålig luft i Trelleborg
Luften i Trelleborg har kraftigt försämrats sedan förra året. Enligt mätningar som kommunens miljöförvaltning gjort har halten av svaveldioxid fördubblats i centrala Trelleborg sedan årskiftet och miljöförvaltningen tror att anledningen är att färjerederiet TT-line börjat köra fyra av sina färjor med ett miljöfarligare bränsle. Stefan Lemieszewski, Sjöfartsverket och Björn Boklund, VD TT-Line medverkar.

Afganistan
I Afghanistan trappas våldet nu upp; talibanerna som en gång verkade definitivt besegrade har lyckats återta kontrollen i delar av landet och sprider fruktan också i huvudstaden Kabul. Samtidigt sitter korrupta ledare i landets parlament och röstar igenom större förmåner åt sig själva, något som gjort många vanliga afghaner desillusionerade. Men samtidigt som landets framtid verkar osäker igen görs ändå stora framsteg: Afghanistan har idag en snabbväxande ekonomi, barndödligheten går ner och fler flickor än någonsin går i skola. Anders Fänge, platschef Afghanistankommittén, Amirizai Sangin, Kommunikationsminister, Djami Ferdous, företagare, Gertrud Pålsson, barnmorska Sv. Afghanistankommittén medverkar.

17.00-17.45

Klustervapen
Trots att riksdagens utrikesutskott igår enades om att Sverige ska verka för ett internationellt förbud för klusterbomber anser försvarsminister Mikael Odenberg att Sverige kan fortsätta använda klusterbomben bombkapsel 90 som kan används av flygvapnets JAS Gripen-plan. Under dagen har Mikael Odenbergs hållning kritiserats - bland annat av den internationella organisationen CMC som arbetar för ett totalförbud av klustervapen. Mikael Odenberg, Försvarsminister och Frida Blom, Svenska freds- och skiljedomsföreningen medverkar.

Italienskt partnerskapskaos
Så ska vi till Italien där hundratusentals människor imorgon (12 maj) väntas till Rom för att demonstrera till förmån för kärnfamiljen och dess grundläggande värden. Bakom manifestationen står den katolska kyrkan och orsaken är den våldsamma debatt, om partnerskap för homosexuella, som rasat i Italien under hela våren. Regeringens lagförslag är nu lagt på is, men känslorna det väckt fortsätter att koka bland landets konservativa. Reportage av Niklas Forsberg.

Göran Persson
I veckan som gick kom beskedet att den tidigare statsministern Göran Persson i augusti blir senior rådgivare på PR-firman JKL, som bl a arbetat för privatiseringar i den offentliga sektorn. Det har talats mycket om hur många kronor Persson ska tjäna på detta. Men den tidigare statministerns sidbyte är en betydligt större fråga än så, menar Studio Etts fredagskrönikör Björn Elmbrant.

Kvinnojour
När tre kvinnor på Tranås kvinnojour hjälpte en kvinna att gå under jorden hjälpte de henne också att begå brott. Det var pappan som hade ensam vårdnad om barnen och kvinnan var efterlyst för att ha försvunnit med dem. De tre kvinnorna åtalades misstänkta för medhjälp till grov egenmäktighet med barn och Eksjö tingsrätt friade dem idag. Åklagaren har inte lyckats bevisa att kvinnorna kände till att mamman inte hade vårdnaden.
Hur ska kvinnojourerna arbeta i framtiden? Samtal med Tina Olby från kvinnojouren i Motala och Alison Hultkvist, socionom från Kriscentrum för kvinnor i Stockholm.

Skjulet
De står där på gårdar, åkrar och i stadens industrinära miljöer. En bortglömd byggnadstyp som får nytt liv genom konstnären Patrik Qvists försorg. Hans spaningar har också använts av Riksantikvarieämbetet som förstått hur omfattande förändringen av det svenska kulturlandskapet just nu är. Reportage av Anton Karis.

Programledare: Li Hellström och Nils Horner
Producenter: Maria Meschke och Susanna Einerstam

maria.meschke@sr.se
susanna.einerstam@sr.se