Sverges Radios VD avgår, nedskräpningen ökar, polisen i Sao Paulo och sprutbytesprogram

Måndag 14 maj

16.00-16.45

Peter Örn avgår som VD för Sveriges Radio
Om Sveriges Radios framtid. I morse meddelade Sveriges Radios VD, Peter Örn att han avgår. Kritiken mot honom har varit hård. Både från de anställda på Sveriges Radio, från debattörer utanför radiohuset och från vanliga lyssnare. Ni hör Peter Örn själv, samt Marie-Louise Samuelsson, frilansjournalist.

Detta diskuteras vidare efter 17.00. Då hör vi Ove Joanson, styrelseordf. SR,

Heidi Avellan, politisk chefred. Sydsvenska Dagbladet och Martin Jönsson, medieskribent SvD.

Nedskräpning
Nedskräpningen ökar, tycker svenskarna och slänger bland annat 750 miljoner fimpar på marken varje år. Är det omoraliskt och slöseri med skattepengar, eller är det en skitfråga? Vem ska ta ansvar för nedskräpningen? Individen, förpackningsproducenterna eller samhället? Dags för tuffare böter eller hör skräp till den moderna tiden? Lennart Holmlund, (s) Umeås kommunalråd, Joakim Brodahl, projektledare Håll Sverige Rent, Ulf Svensson, informationsdirektör Swedish Match, Kristina Kalén, umeåbo, Erland Mårald, Idéhistoriker och SRs Londonkorrespondent Maria Eksedler medverkar.

Kalkning av svenska sjöar
Varje år kalkas sjöar i Sverige för över 250 miljoner kronor, för att komma åt försurningen. Omkring 7000 sjöar i landet är helt beroende av kalkningen för sin överlevnad. Men kalkningen är bara en sorts konstgjord andning och vi lär få kalka sjöar i åtminstone 100, kanske 150 år till, om vi inte kommer till rätta med det sura vattnet som rinner till. Ett sätt är att istället lägga kalken på marken. Under snart 20 år har man gjort försök med skogskalkning men än så länge har det inte blivit mer än just försök. Reportage av Benedikta Cavallin.

17.00-17.45

Polisens hårda liv i Sao Paulo
För nästan exakt ett år sedan dödades 40 poliser i Sao Paulo, Brasilien i våldsamma attentat. Den kriminella ligan PCC med maffiabosen Marcola i spetsen riktade sina attacker mot polisen i en protest och satte skräck i hela stan. Det blev utegångsförbud, skolor och många företag stängde. Katarina Andersson och Helena Mellander följde med Sao Paulo polisen ut på jobb för att ta reda på hur dom arbetar idag ett år efter de blodiga attentaten. Dom klämde in sig i baksätet på en av dom trånga polisbilarna. Reportage av Katarina Andersson.

Rena sprutor till narkomaner
Svenska Brukarföreningen har polisanmält sig själva för att ha delat ut rena sprutor till narkomaner i Stockholm. Sedan i somras är det lagligt med sprutbytesprogram i Sverige. I Lund och Malmö har det funnits sedan 80-talet. Men i Stockholm finns det inget sådant. Med oss nu har vi Birgitta Rydberg, (fp) landstingsråd i Stockholm och Berne Stålenkrantz, ordförande i Svenska Brukarföreningen och den som har gjort polisanmälan.

Oroligheter i Pakistan
I helgen har omkring 40 personer dödats i våldsamma kravaller i Karachi. Imorse mördades Högsta domstolens biträdande förvaltningschef Syed Hamid Raza och nu har regeringen förstärkt trupperna i Karachi och gett dem order om att skjuta bråkmakare. Vi samtalar med vår asienkorrespondent Nils Horner och Sten Widmalm som är statsvetare vid Uppsala Universitet.

Programledare: Anders Holmberg och Pia Diaz Bergner
Producenter: Helena Giege och Agneta Kellgren

helena.giege@sr.se
agneta.kellgren@sr.se