Hur involverat är egentligen Sverige med Nato? Ny pressombudsman.

Tisdag 15 maj

16.00-16.45

Ny pressombudsman
Författaren och journalisten Yrsa Stenius blir ny pressombudsman från och med i höst, det blev klart idag. Hon har lång publicistisk erfarenhet och var bland annat kulturchef och senare chefredaktör på Aftonbladet under flera år på 1980-talet. Vi samtalar med henne.

Sverige och Nato
I helgen demonstrerade tusentals personer mot att Sverige deltar i en stor marinövning med Nato. Men hur involverat är egentligen Sverige med Nato?
En del tycker vi smygs med i militäralliansen genom att delta i övningar och under Nato-flagg ute i världens oroshärdar. Andra menar att Sverige i praktiken redan är medlem och att det är omöjligt att dra sig ur.
Debatt om Sverige och Nato. Medverkar gör Taher Pelaseyed, Ung vänster, Cecilia Wigström,(fp) riksdagsledamot, Ulf Bjereld, statsvetare och Gert Gelotte, ledarskribent, Göteborgs-Posten.

Albanien
För ganska exakt tio år sedan skakades Albanien av en ekonomisk skandal av sällan skådat slag. Av staten sanktionerade pyramidspel, som engagerade nästan hela befolkningen, bröt samman, och omkring 70 procent av albanerna förlorade i ett slag sina besparingar. Landet stod på gränsen till inbördeskrig och FN-trupper skickades dit för att lugna situationen. Sedan dess har landets ekonomi utvecklats i rasande takt, men aptiten för spel och dobbel är fortfarande stor i huvudstaden Tirana. Reportage av Caroline Saltzinger.

17-17.45

Fortsatta gatustrider i Gaza
I Gaza har oroligheterna mellan Fatah-lojala säkerhetsstyrkor och Hamastrogna förband trappats upp. Maskerade beväpnade män behärskar gatorna, och gatustriderna som började i slutet av förra veckan har fortsatt under dagen. Risken för inbördeskrig mellan de två fraktionerna ökade också idag när hundratals beväpnade män lojala mot al-Fatah och president Abbas gick in i Gaza från Egypten. Samtal med Svenska dagbladets korrespondent Mats Gezelius som befinner sig i Israel.


Fredrik Reinfeldt
Fredrik Reinfeldts möte med den amerikanske presidenten. Thomas Nordegren, korrespondent är på plats och för honom hör vi statsminister Fredrik Reinfeldt själv berätta om mötet och vad det gav. Samtal med Erik Åsard, statsvetare, Institutet för Nordamerikastudier.

Grundlagsutredning
Grundlagsutredningen utreder flera stora förändringar som skiljer partierna åt. En av frågorna handlar om grundlagens ställning och om Riksdagen ska kunna stifta lagar som står i strid med grundlagen. Ska det bli möjligt att överklaga Riksdagens beslut till en domstol? Reportage av Inger Arenander. Sedan debatterar Anne Ramberg, Generalsekreterare för Advokatsamfundet och Martin Lindblom, politisk redaktör för LO-tidningen om huruvida Sverige ska införa en Författningsdomstol.

Självmord
I Sverige tar varje år 1 500 människor sina liv, tre gånger så många som dör i trafiken. Ändå är dom förebyggande insatserna betydligt mindre när det gäller självmord. Ända tills nu, när Socialstyrelsen och Folkhälsoinstitutet tagit fram ett förslag till ett nationellt program för att minska antalet självmord. I Jönköpings kommun finns redan ett aktivt arbete på det här området; i form av samarbete mellan olika myndigheter som polis, räddningstjänst och psykiatri. Reportage av Marianne Gråhn, följt av samtal med Jan Beskow, professor i psykiatri och ordförande i Västsvenska nätverket för suicidprevention.

Programledare: Monica Saarinen och David Gustafsson
Producenter: Anders Diamant och Annika H Eriksson

anders.diamant@sr.se   annika.h.eriksson@sr.se