Vårdköerna och svartjobb

Onsdag 16 maj

16-16.45

Ny president i Frankrike
Idag tog Nicolas Sarkozy över som president i Frankrike efter Jacques Chirac, och vi ska prata om den nya regering som han väntas utse. Alice Petrén, SR:s korrespondent rapporterar.

Vårdköerna
För ett och ett halvt år sedan infördes den allmäna vårdgarantin som lovade snabbare utredningar och behandlingar. Men fortfarande finns köerna inom vården kvar. Möt Eva som varit sjukskriven i ett och ett halvt år i väntan på en knäoperation och hör hur socialminister Göran Hägglund svarar på hennes frågor. Helena Almer, allmänläkare, Eva Karlsson, patient, Buster Sandgren, ortoped KS är också med.

Nepalturism
I Nepal arbetar man hårt för att få fler utländska turister att besöka landet. Sedan toppåret 1999 har antalet turister dalat på grund av inbördeskriget i landet. Nu när den politiska situationen igen håller på att stabiliseras, hoppas man på fler utländska besökare. Johnny Sjöblom från YLE har besökt landet.

17.00-17.45

Världsbanken
Världsbankens styrelse sade sent på tisdagskvällen att den ska fortsätta överläggningarna om Paul Wolfowitz framtida öde. Thomas Nordegren, SR:s USA-korrespondent är bl med.

Svartjobb
Varje år tar sig en halv miljon människor in illegalt i EU för att söka jobb. Dom jobbar svart, ofta under slavliknande förhållanden. För att stoppa företag som anlitar illegal arbetskraft föreslår nu EU-kommissionen skärpta straff. Susanne Palme, EU-reporter deltar.
 

Kamphundar
Hör också om regeringens förslag om att hundägare som inte sköter sig ska kunna förbjudas att ha hund. Är det tillräckligt för att få bukt med kamphundar och aggressiva hundar? Hans Rosenberg, pr-ansvarig Svenska Kennelklubben medverkar bl a.

Bli vän med ormar
Det ska handla om ett annat djur också, huggormarna som kryper ut ur sina vinterbon så här års. Slå inte ihjäl dom bli vän med dom är receptet från en expert. Katarina Gunnarsson reportage.

Vardag i Bagdad
Den här veckan får vi en rapport från den irakiska huvudstaden redan idag Studio Ett sänder inte på torsdag pga helg. Förra veckan hörde vi Adel berätta om hur det var att gå till skolan i Bagdad. Idag har Anton Karis kontaktat Chikitita igen. Hon skriver egen blogg på internet och går inte gärna ut.

Programledare: Monica Saarinen och Marie-Louise KristolaProducenter: Helena Giege och Susanna Einerstam
helena.giege@sr.se susanna.einerstam@sr.se