Sverige och USA:s relation. Sverigedemokratenas riksårsmöte.

Fredag 18 maj

16.00-16.45

Miljöpartiets kongress
I Studio Ett idag kan ni bland annat höra röster från miljöpartiets kongress, och om hur partiet nu ska profilera sig när så många andra tagit över miljöprofilen. Samtal med vår politiska reporter Björn Elmbrant.

Fredrik Reinfeldts resa i USA
Vår statsminister har varit i det stora landet i väst, men vad blev resultatet och vad åstadkom han? Och hur ser dom svensk-amerikanska förbindelserna ut? Har dom blivit annorlunda efter Fredrik Reinfeldts turné genom USA. Samtal med bl. a vår korrespondent Thomas Nordegren, Emma Hallenceutz statsvetare och Britt-Marie Mattsson utrikesreporter Göteborgs-Posten.

Argentina
25 år efter diktaturens slut i Argentina pågår nu en serie rättegångar rörande brott begångna under juntatiden. Det är en smärtsam process som landet går igenom och att det förgångna fortsätter att spöka blev tydligt sedan flera vittnen kidnappats i något som verkar vara ett försök att stoppa rättegångarna. Reportage av Kajsa Boglind-Wierup.

17-17.45

Sverigedemokraterna
Om uppladdningen i Karlskrona inför Sverigedemokraternas riksårsmöte som ska hållas där i helgen. Karlskrona är en ort där Sverigedemokraterna gick fram i förra valet men hur mycket sverigedemokratisk politik har det blivit? Samtal med KG Svensson kommunalråd (m) Karlskrona, Richard Jomshof Sverigedemokratena Karlskrona och Mats Johansson Socialdemokraterna region Blekinge.

Grundlagsutredningen
Efter den borgerliga valsegern var ett av den nya regeringens första beslut att byta ut ordföranden i grundlagsutredningen från en socialdemokrat till en moderat. Slutsatserna i grundlagsutredningen, där det nu är borgerlig majoritet, kan få avgörande betydelse för den svenska demokratin. Reportage av Inger Arenander.

Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band
I år är det fyrtio år sedan Beatles gjorde Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band. Skivan var det första konceptalbumet, där allt hängde ihop. Låtarna gick i och ur varandra utan avbrott och gruppen hade förstärkt ljudbilden med både symfoniorkester och indiska instrument. När sista inspelningen var gjord den 21 april hade gruppen varit i studio i nästan ett halvår. Ringo Starr har efteråt berättat att han det var under tiden, han på grund av de långa väntetiderna, lärde sig spela schack. Den 1 juni kom skivan ut. Men för exakt 40 år sedan, den 19 maj, hölls ett litet informellt releaseparty i Brian Epsteins våning Fotografen Jan Olofsson var där. Reportage av Anton Karis.

Fredagskrönika
I veckan som gick sjösatte näringsminister Maud Olofsson ett treårigt program för att främja kvinnors företagsamhet. Nutek, som ett av de statliga näringslivsutvecklingsverken heter, får 100 miljoner, för information, rådgivning, finansiering, och för att skapa förebilder för kvinnor att starta företag. Studio Etts fredagskrönikör Björn Elmbrant har funderat på hur bra den här satsningen egentligen är.

Irak
Befolkningen i norra Irak har varit relativt förskonade från våld senaste åren, näringslivet har blomstrat upp och folk har gått trygga på gatan. Men de senaste veckornas bombattentat har brutit lugnet i irakiska Kurdistan. Vår korrespondent Carloline Saltzinger befinner sig i irakiska Kurdistans huvudstad Arbil där första bilbomben dödade runt 20 personer för drygt en vecka sen. Hur ser det nya säkerhetsläget i norra Irak ut?

Programledare: Anders Holmberg och Ami Hedenborg

Producenter: Maria Meschke och Karin Wickström

maria.meschke@sr.se karin.wicktrom@sr.se