Dygnet runt samhälle. Libanon

Måndag 21 maj

16-16.45

HD domaren
Är det rimligt att ett justitieråd som erkänt och dömts till böter för sexköp återgår till sin plats i Högsta domstolen? Lagen ger honom rätt att avgöra frågan själv, men hur påverkar det allmänhetens förtroende för domstolsväsendet? Samtal med Thomas Bodström ordförande i justitieutskottet, Ralf G Larsson ordförande i Sveriges domareförbund och Johan Munck justitieråd och ordförande i HD.


Dygnet runt samhälle
1 av 3 svenskar jobbar kväll, natt eller helg. Också i Europa ökar skift och helgarbete enligt en färsk studie. Men att ha oregelbundna arbetstider kan få effekter på hälsan, som hjärt och kärlsjukdomar. Att vara på hela tiden sliter ut kroppen först och sedan hjärnan säger stressläkare. Åtta till fem-samhället kommer helt enkelt att försvinna, folk kommer att välja bort det, säger en annan forskare. Samtal med bl.a: Peter Friberg professor i klinisk fysiologi, Anne Grönlund sociologiska inst. Umeå Universitet, och Henrik Blomgren forskare i ekonomi KTH.

Barn i Nepal
I Nepal är mycket vanligt att barn används för politiska ändamål. I stället för att gå i skola tvingas många barn att delta i de olika politiska partiernas protester och demonstrationer. Flera organisationer, bland dem till exempel Unicef, jobbar nu för barnens rätt att slippa politiken. Reportage av Johnny Sjöblom.

17-17.45

Libanon
Vi ska prata om den militanta palestinska gruppen Fatah al-Islam i Libanon som varit inblandade i dom värsta striderna sen inbördeskrigets dagar nu i helgen. Vilka är dom, och vad vill dom? Samtal med vår korrespondent Cecilia Uddén, Magnus Norell totalförsvarets forskningsinstitut FOI och Sanna Johnsson Rädda Barnens regionchef i Beirut.’

Begravningsbyrå för djur
För många hund och kattägare är deras husdjur som en livskamrat. Och sorgen när dom dör stor. Sen några år tillbaka finns i Malmö Sveriges enda begravningsbyrå för djur. Reportage av Lotta Malmstedt.

Pater Noster
Sjöfarare på västkusten kommer snart att mötas av den karaktäristiska siluetten av fyren Pater Noster igen. Dom senaste åren har fyren legat inne i en hall på det gamla Arendalsvarvet i Göteborg där den renoverats tack vare ett unikt räddningsprojekt. Och i början av juli ska den fraktas tillbaka till Hamneskär, tre distansminuter sydväst om Tjörn. Reportage av Madeleine Blidberg.

Miljöengagemang
Det blir politisk debatt mellan miljöpartiet och moderaterna.  vem är bäst på miljö egentligen? Debatt mellan Birger Schlaug fd språkrör (mp) och Lars Lindblad gruppledare i riksdagen (m).

Pippi Långstrump
Nu till 100-årsminnet av Astrid Lindgrens födelse kommer också originalversionen av den första Pippiboken, ursprungsversionen som aldrig gavs ut. I den möter man en ännu mer uppkäftig Pippi än vi sen har läst i många generationer. Samtal med Ulla Lundqvist litteraturvetare och expert på Pippi Långstrump.

Programledare: Monica Saarinen och Pia Sjögren
Producenter: Helena Giege och Agneta Kellgren

helena.giege@sr.se agneta.kellgren@sr.se