Ex-muslimer i Skandinavien, Jan Eliasson om Darfur

Tisdag 22 maj

16.00-16.45

Brittiskt mordåtal för giftmordet
Det finns tillräckliga bevis för att väcka åtal mot den ryske affärsmannen Andrej Lugovoj för giftmordet på den avhoppade ryske ex-agenten Aleksandr Litvinenko i höstas, uppger det brittiska riksåklagarämbetet. Maria Eksedler och Maria Persson-Löfgren, SR:s korrespondenter rapporterar från London och Moskva.

Ny muslimsk organisation
”Vi har lämnat religionen!” För medlemmarna i det nybildade Centralrådet för ex-muslimer i Skandinavien fanns ingen annan utväg för att slippa leva under förtryck. Organisationen kritiserar bland annat media och politiker som dom menar alltför mycket har gått politiska islamisters ärenden. Men behövs en sån här organisation i Norden? Eller bidrar den bara till att ytterligare polarisera debatten? Mohammad Fazlhashemi, idéhistoriker Umeå universitet, Afsaneh Vahdat, vice ordförande ex-muslimer, Yasin Ahmed, fredsagenterna medverkar bl a.

Nepals skogar
I södra Nepal  är stora delar av skogarna i rätt så dåligt skick på grund av människans framfart. Men situationen är på väg mot det bättre, för några år sedan startade nämligen Världsnaturfonden i Nepal ett projekt som redan har gett en del av skogarna möjlighet att växa sig stora. Större skogar är livsviktiga för bl a tigrar, noshörningar och elefanter. Reporter i Nepal Johnny Sjöblom från finländska radio och TV-bolaget YLE.

17.00-17.45

Darfur
Hör journalisten Alfred de Montesquiou som lever i Sudan och regelbundet åker in och ut ur konflikthärden Darfur. Och hör FN-sändebudet Jan Eliasson som är i Sverige och kommer till Studio Ett. Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot (fp) deltar också.

Mona Sahlin bjuder på kafferep
För några veckor sen delade Mona Sahlin på en lammgryta med Peter Eriksson och Maria Wetterstrand från miljöpartiet. Idag bjuder Mona Sahlin på kafferep i sitt tjänsterum, och tidigare nämnda miljöpartister samt Lars Ohly från vänsterpartiet är bjudna. Är det början till en vänsterallians? Samtal med Anders Jonsson, politisk kommentator Expressen och Kalle Olsson, ledarskribent Länstidningen i Östersund.

Mandarin
Kina är ett av de hetaste länderna just nu med en ekonomi som går på högvarv. Och att lära sig mandarin har nu blivit en fluga världen över. Bäst är förstås att försöka lära sig språket på plats. Towe Matre mötte ett visst motstånd, de flesta kineser i Shanghai pratar shanghaidialekt, som ursprungligen var ett helt annat språk eller föredrar att öva sin engelska med utlänningar.

Pissoarkultur
Hur beter sig män vid pissrännor och pissoarer? Och varför? Hör forskaren Tom Leissner som menar att beteendet förändrats de senaste åren.

EU och mobilavgifterna
EU måste leverera resultat, vi måste kunna visa att Europasamarbetet betyder nånting konkret för medborgarna. Det sa EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso för ett år sen. Och ett av initiativen i det åtgärdspaket som kommissionen då lade fram var sänkta mobiltaxor. Nu införs en Eurotariff, det ska kosta högst 4.50 kr att ringa utomlands. Susanne Palme reporter.

Programledare: Anders Holmberg och Ami Hedenborg
Producenter: Marie-Jeanette Löfgren och Susanna Einerstam
marie-jeanette.lofgren@sr.se susanna.einerstam@sr.se