Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.
1 av 6
2 av 6
Jörgen Huitfeldt
3 av 6
Agneta Furvik
4 av 6
Bagdad Foto:PRB
5 av 6
6 av 6
Evane Lou

Tonåring och transsexuell och SAS strejken

Torsdag

16.00-17.00

AIDS-epidemin i södra Afrika
Försöken att bromsa AIDS-epidemin riskerar att haverera. Mer än två av tre AIDS-sjuka i södra Afrika som skulle behöva medicin får ingen. Och detta trots att det varken råder brist på medicin eller pengar. De här uppgifterna presenterades av Läkare Utan Gränser i Sydafrika tidigare idag. Vincent Dahlbäck, SR:s Afrikakorrespondent och Per-Olov Pehrson, läkare deltar.

Transsexuella ungdomar
Om man känner att man är säker på att man är kille även om man biologiskt har fötts till tjej, när är det då dags att börja korrigera sin könstillhörighet? Är det före eller under puberteten, eller är det först efteråt, när man är vuxen och förmodat färdigutvecklad? Redan nu finns det tonåringar i Sverige som får behandling med könshormoner för att så småningom kunna byta kön helt och hållet. Lucas Romson, transaktivist, Annika Johansson, psykolog, Chris Jonasson, RFSL ungdom medverkar bl a.

Olof Palme priset
Konflikten i Darfur i södra Sudan har förvärrats trots upprepade fredsöverenskommelser. 200 000 människor har gått under, över 2 miljoner har tvingats på flykt och dom systematiska övergreppen och våldtäkterna fortsätter. Här arbetar advokaten och människorrättskämpen Mossaad Mohamed Ali och hans outtröttliga arbete betyder mycket för hundratusentals människor. Idag får han årets Palmepris tillsammans med förre FN-chefen Kofi Annan. Marianne Kihlberg har träffat honom.

17.00-17.45

SAS strejken
SAS ställer in så gott som alla flygningar på fredag, trots att det ännu inte är klart om det blir flygstrejk eller inte. Tommy Mases, förhandlingschef HTF och Bertil Ternert, informationschef SAS är med.

Skönhet i Kina
Jättestaden i Kina som förändras ultrasnabbt. En gång hyllades anspråkslösheten som en dygd i Kina men nu är unga kvinnor lika fixerade vid sitt utseende som i västvärlden och livsstilsmagasinen kryllar av skönhets- och bantningstips. Reportage av Towe MatreBjörn Kjellgren, Kinakännare och författare till en av texterna i en antologi som kommer ut idag. ”Tio röster om mänskliga rättigheter i Kina” är också med.

Helenémordet
Det ska också handla om mannen som dömdes för det så kallade Helenémordet, Ulf Olsson. Redan två år efter domen får han gå ut på restaurang med sina vårdare och äta oxfilé. Vad är det som styr när och hur ofta en psykiskt sjuk mördare ska få släppas ut bland folk? Göran Fransson, rättspsykiatriker deltar.

Adel i Bagdad
På torsdagarna vid den här tiden brukar vi bjuda på en vardagsrapport från Irak. Adel studerar till ingenjör och bor med sina föräldrar och syskon i Bagdad. Förra gången Studio Etts Anton Karis ringde honom berättade han om hur det var att försöka ta sig till skolan och om hur han trots allt verkligen vill bli klar med sin examen. Idag berättar han omhur han har det nu.

Programledare: Jörgen Huitfeldt och Agneta FurvikProducenter: Carlos Garat och Hans Zillén
carlos.garat@sr.se hans.zillén@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".