1 av 7
DC3:an bärgas ur havet. Foto: Krister Halvars/PRB
2 av 7
Monica Saarinen
3 av 7
4 av 7
Björn Häger
5 av 7
6 av 7
7 av 7

Glödhet bostadsmarknad, Star Wars, DC3:ans haverirapport, poetry slam och spelmonopolet

Fredag 25 maj

16.00-16.45

Jack Vegas automater i utsatta områden
I april presenterade moderaterna en undersökning som visade att statliga Svenska Spel placerat ut flest Jack Vegas automater i såna stockholms kommuner där inkomsterna är lägst. Och inga eller väldigt få i kommuner där inkomsterna är höga. En ny undersökning beställd av moderaterna bekräftar att så här ser det ut i hela landet. Vi diskuterar spelmonopolet och socialt ansvar med Siw Holma, ordförande i kulturutskottet och vänsterpartist, samt Tomas Tobé riksdagsledamot moderaterna Gävleborgs län.

Bostadspriserna
Bostadsmarknaden som snart passerar kokpunkten, kan priserna stiga ännu mer? Och vem har då råd att skaffa en bostad? Och vad händer med de som lånat för miljoner om bostadsbubblan spricker? Är den het eller haussad? Direkt från Kulturhuset i Stockholm. Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, Claudia Wörmann, utredare på Mäklarsamfundet, Anna Bergman, uppgiven husletare, Özgur Kibar, nöjd förortsbo och Cecilia Hermansson, prognoschef Swedbank medverkar.

Fredagskrönika
I veckan som gick visade Sifo att socialdemokraterna backade, men Allianspartierna har inte knappat in så mycket. Dom borgerliga har tillsammans bara 43%-enheter mot västerblockets 53. Det är därför inte så konstigt att oron bland regeringens tre småpartier växer, och att lusten att profilera sig och tala för det egna partiets sak ökar, menar Studio Etts fredagskrönikör Björn Elmbrant.

17.00-17.45

DC3:ans haverirapport
1952 sköt Sovjetunionen ned en svensk DC3:a som signalspanade över Östersjön. Här om året hittdes vraket efter planet och bärgades, med fyra av dom 8 saknade besättningsmedlemmarna. Idag kom den tekniska haverirapporten och deras slutsats är att dom fyra saknade sannolikt är döda. Men betyder det också att vi nu kan sätta punkt för ett snart 55 år långt drama. Studio Etts Björn Elmbrant har läst rapporten.
Samtal med Roger Älmeberg, son till piloten.

Fredagsgästen
Olivia Bergdal, som är vinnare årets Poetry Slam. Det är nästan tio år sedan en tjej vann, dessutom är hon bara 17 år och därmed den yngsta vinnaren genom tiderna. Björn Häger träffar henne på Kulturhuset. Hur har hon reagerat på att ha vunnit det här priset, hur går det till när hon skriver texterna och vad betyder det för henne att få det här priset?

Star Wars
Idag är det exakt 30 år sedan den allra första ”Stjärnornas Krig” filmen hade premiär. Sedan dess har George Lucas rymdepos spelat in drygt trettio miljarder kronor världen över. Och under dom kommande fem dagarna samlas tusentals Star Wars-fans i Los Angeles till ett konvent för att fira trettioåringen. Men det finns också kritiker som skyller George Lucas för att ha fördärvat filmindustrin med alla sina avancerade datorlösningar och specialeffekter. Reportage av Claes Andreasson.

”Luftslottet som sprängdes”
Sällan har så många svenska bokläsare väntat så ivrigt på att en ny bok skall släppas, som dom gjort på den tredje delen i Stieg Larssons Milleniumserie; ”Luftslottet som sprängdes”. Försäljningen skulle ha börjat men tjuvstartade redan nu i veckan. Så förlaget tvingades släppa boken i handeln igår. Vår reporter Anders Diamant har träffat några som väntat träget.
Samtal med Marie Peterson, litteraturkritiker och Kurdo Baksi, vän till Stieg.

Programledare: Monica Saarinen och Björn Häger
Producent: Maria Meschke och Karin Wickström
maria.meschke@sr.se
karin.wickstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".