1 av 4
Anders Holmberg
2 av 4
Lars Danielsson.
3 av 4
4 av 4
Hugo Chavez.

Hörselskadades situation, hetsjakt

Måndag 28 maj

16.00-16.45

Gentesta befruktade ägg
Familjen Richardsson i Trollhättan fick ett efterlängtat besked idag när Socialstyrelsen sa ja till deras, och två andra familjers ansökan, om att få gentesta befruktade ägg. Tack vare gentestet kan Felix Richardssons lillebror eller lillasyster i framtiden komma att rädda hans liv. Jan Gustafsson på Sveriges Radio Väst träffade familjen idag efter glädjebeskedet, och i studion har vi med oss Bo Lindblom från Socialstyrelsen som varit med och fattat beslutet.

Hjälpmedel till hörselskadade
Avbrutna studier, arbetslöshet och förtidspensionering. Det är bara några av de konsekvenser som kan drabba den som får en hörselskada. Ändå får bara hälften av den dryga miljon som har hörselskador hjälpmedel.
Kostnaderna varierar också kraftigt mellan olika landsting. I en del landsting är hörapparater helt gratis och i andra kan det handlar om upp till tiotusen kronor.
Medverkar gör Martin Jacobsson, lärare och hörselskadad, Maria Lundqvist Brömster, riksdagsledamot (fp) och fd landstingsråd, Jan-Peter Strömgren, förbundsordförande Hörselskadades riksförbund och Bert Danermark professor i sociolog som forskat på psykosocial rehabilitering.

Venezuela
När Hugo Chavez förra året, för tredje gången, vann presidentvalet, så förklarade han att den ”venezulanska vägen till socialismen” hade inletts. Med hjälp av de stora oljeinkomsterna har staten köpt majoritetsägande i oljeindustrin, liksom flera andra basindustrier som elproduktion och telekommunikation. Men Chavez stora projekt är att skapa en ny institutionalitet ett nytt administrativt landskap baserat på kommunala råd. Lars Palmgren, SR:s korrespondent rapporterar.

17.00-17.45

Hetsjakt
Har granskningen av Lars Danielsson urartat till en hetsjakt? Det hävdar journalisten Jesus Alcalá som diskuterar med Svenska Dagbladets Maria Abrahamsson.

Om rätten till sitt ursprung
I USA får spermiedonatorer vara anonyma. I Sverige är det lag på att ett barn ska kunna få veta vem donatorn är. Men många föräldrar berättar inte.
Othon Lalos, professor gynekologi på Umeå unisversitet medverkar också.

Polenbesök
Idag besöker statsminister Fredrik Reinfeldt vårt grannland Polen, med nära 40 miljoner invånare och träffar de mycket omskrivna konservativa ledarna i landet tvillingparet Jaroslaw och Lech Kaczinsky, premiärminister och president. Kjell Albin Abrahamson, SR:s korrespondent rapporterar.

Avesta Järnverk
Om att orka arbeta ända fram till pensionen. På Avesta Järnverk i Dalarna har arbetsgivaren nu tagit det unika greppet att utbilda dom anställda som fyllt 55 i livsstilsfrågor. För när medelåldern på dom anställda stiger så är det viktigt för företaget att behålla kompetensen i det längsta samtidigt som dom anställda genom samtal, övningar och spa-besök ges möjlighet till ett bättre åldrande. Reportage av Lars Ekelöf.

Programledare: Anders Holmberg och Fredrik SvenssonProducenter: Helena Giege och Agneta Källgren
helena.giege@sr.se agneta.kallgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".