1 av 9
Monica Saarinen
2 av 9
3 av 9
Jacob Zuma
4 av 9
5 av 9
6 av 9
George Bush
7 av 9
David Gustafsson
8 av 9
9 av 9
Jumbojet från Iraqi Airways

Gymnasieskolans framtid, SÄPO i Etiopien, Iraqi Airways, jackasskulturen och prinsessan Diana

Tisdag 29 maj

16.00-16.45

Bushtal om Darfur
Omvärlden har nu i flera år stått, som det verkar, handfallen över våldet i Darfur. Två miljoner människor har tvingats bort från sina hem och flera hundra tusen männniskor tros i konflikten. Men idag meddelade George Bush att USA kommer att skärpa sina sanktioner mot Sudans regering för att få stopp på kriget. Samtal med Thomas Nordegren, korrespondent.

Elever söker sig till fristående gymnasieskolor
Vad betyder det? Blir de kommuala skolorna utarmade eller mår de bättre av konkurrensen? Hur länge kommer den kommunala gymnasieskolan finnas kvar? Vad säger elever, rektorer och politiker? Medverkar gör bl a Helene Odenjung, kommualråd (fp) och Marie T Lindén, kommunalråd (v) båda i Göteborg, Tom Haglund, rektor, Porthälla gymnasium, Solweig Wahlqvist, planeringschef gymnasieskolorna Göteborg kommun, samt eleverna Klara Bjurek och Jakob Hjulström medverkar.

Flygbolaget Iraqi airways
Irak förknippar vi med oroligheter, bilbomber, kidnappningar och flyktingar. Det tycks dröja innan landet blir stabilt igen. Men det finns de som hoppas på framtiden. Anton Karis undrar vad som hände med det en gång så stolta flygbolaget Iraqi Airways och deras flygplan.

17.00-17.45

SÄPO:s roll i Etiopien
Förre justitieministern Tomas Bodström KU-anmäler nu hanteringen av dom fyra fängslade svenskar som suttit fängslade i Etiopien. Svenskarna har berättat om tortyr och förhör av amerikanska säkerhetsagenter i det militärfängelse där de satt i nästan 4 månader. Det de främst förhördes om var förhållanden i Sverige. Förhörsledarna verkade också veta mycket om deras i liv i Sverige. Samtidigt var svenska SÄPO på plats. Mehmet Kaplan, (mp) riksdagsman och Ewa Björling, (m) riksdagens utrikesutskott medverkar.

Jackasskulturen
Vad är det som får unga killar att tända eld på sig själva inför sina kompisar, och sedan hoppa i vattnet? Det finns många exempel på Internet där folk utsätter sig för andra otäcka saker, något som dessutom kan betygsättas av de som sedan tittar på det. Hur påverkar detta andra unga och vad är det som får många att söka upp filmerna på nätet? Studio Ett talar med en som gärna skrattar åt filmerna, Emre Güngör, Fryshuset och med Cecilia Modig, chef för Rädda barnens kriscentrum.

Ny ordförande till ANC i Sydafrika 
I år ska regeringspartiet i Sydafrika, ANC, välja ny ordförande. Ett val många betecknar som ett av de viktigaste någonsin i landet. Många fruktar att populisten Jacob Zuma (tidigare vicepresident) ska väljas, något bedömare tror kan innebära ekonomisk kollaps. Trots att tretton år gått sedan Sydafrika blev demokrati är landet fortfarande delat. Det kallas ekonomisk apartheid och klyftan mellan rik och fattig är lika stor idag som en gång mellan vit och svart. Vår reporter Carolina Jemsby har träffat människor från Sydafrikas båda sidor, först besökte hon en grillfest i en välbärgad förort.

Ny dokumentär om prinsessan Diana
I nästa vecka ska Channel 4 i Storbritannien visa en ny dokumentär om prinsessan Dianas sista timmar i livet. Men filmen har väckt en rasande debatt efter påståenden om att några mycket närgångna bilder på den döende prinsessan kommer att publiceras. Samtal med Maria Eksedler, korrespondent.

Programledare: Monica Saarinen och David Gustafsson
Producenter: Marie-Jeanette Löfgren och Annika H Eriksson
marie-jeanette.löfgren@sr.se
annika.h.eriksson@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".