1 av 7
Monica Saarinen
2 av 7
3 av 7
4 av 7
5 av 7
Anonym missbrukare
6 av 7
Paul Wolfowitz
7 av 7
Robert Zoellick

Hatbrott mot homosexuella, ny världsbankschef, flyktingar, hedersvåld i Irak och hot på jobbet

Onsdag 30 maj

16.00-16.45

Världsbankschef
USA:s president väntas senare idag föreslå Robert Zoellick till ny chef för Världsbanken, efter den sparkade Paul Wolfowitz.
Samtal med Thomas Nordegren, korrespondent Washington.

Hatbrott mot homosexuella
De grova hatbrotten mot homosexuella skapar rubriker, nu senast stod att läsa om en kvinna som fick en yxa i huvudet, men trakasserierna mot flator och bögar pågår dagligen, i det tysta. Vi sänder från Katrineholm, där en man blev mördad för fem år sedan på grund av sin sexuella läggning. Vilka lärdomar har man gjort på en ort där hatet en gång dragits till sin spets?
Medverkar gör bl a Ywonne Sjöblom, ordförande i brottsofferjouren i Katrineholm, oppositionsrådet Ewa Callhammar och Ulrika Westerlund, vice förbundsordförande i RFSL.

17.00-17.45

Flyktingar i nättrål
I helgen hittades 27 afrikanska flyktingar simmande i Medelhavet, sedan deras båt gått under. I tre dygn fick dom klamra sig fast vid ett fisknät, eftersom den maltesiske kaptenen som fann dom vägrade låta männen gå ombord. Reportage av Juliana Alonso.
Efterföljande samtal med Bjarte Vandvik, generalsekreterare ECRE och Susanne Palme, reporter.

Metadonflyktingar
Köpenhamn har blivit tillflyktsort för svenskar som vill sluta knarka. Forskarna kallar dom för metadonflyktingar, eftersom det är mycket lättare för heroinmissbrukare att få metadonbehandling där. I Sverige kan en missbrukare få vänta i flera år och den som inte inte riktigt sköter sitt behandlingsprogram stängs också lättare av här. Gösta Lempert har träffat en av svenskarna i Köpenhamn.
Efterföljande samtal med Björn Fries, nationell narkotikasamordnare.

Hedersvåld i Irak
I den norra, av kurderna kontrollerade delen av Irak är det betydligt fredligare än i resten av landet. Men i en nyligen publicerad FN-rapport uppmärksammas situationen för kvinnor i regionen. På bara tre månader har 40 fall av så kallade hedersmord dokumenterats. Mahabat Qaradaghi är kvinnorättsaktivist i irakiska kurdistans huvudstad Erbil, och hon är mycket kritisk till den rådande kulturen. Reportage av Caroline Salzinger.

Tjänstemän som utsätts för hot
Ett färskt exempel är en kvinnlig assistentåklagare som för ett par veckor sen utsattes för en anlagd lägenhetsbrand. Tre män i 20-årsåldern häktades senare misstänkta för bl.a. grov mordbrand. En av dom gripna har tidigare hotat samma åklagare i samband med rättegång. Anders Diamant har träffat Kerstin Skarp, överåklagare på cityåklagarkammaren i Stockholm och talat om det som hänt.
Samtal med Lars Korsell, verksjurist på BRÅ, brottsförebyggande rådet, som imorgon kommer ut med en handbok för att förebygga hot på jobbet.

Programledare: Monica Saarinen och Ami Hedenborg 
Producenter: Helena Giege och Karin Wickström
helena. giege@sr.se
karin.wickström@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".