1 av 7
Foto: Mark Earthy/PRB
2 av 7
3 av 7
Anders Holmberg
4 av 7
Rafiq Hariri.
5 av 7
6 av 7
Aleksandr Litvinenko.
7 av 7
Agneta Furvik

Sveriges största solcellsanläggning och Libanon

Torsdag 31 maj

16.00-16.45

Libanon
Fn:s säkerhetsråd beslutade igår att inrätta en tribunal för att utreda mordet på Libanons förre premiärminister Rafik Hariri som dödades i december 2005 då en bil lastad med sprängmedel kördes in i Hariris bilkortege. FN:s tidigare utredning av mordet pekade bland andra ut högt uppsatta syrier som inblandade i mordet på Hariri, och Syrien har redan sagt att de inte kommer samarbeta med FN:s domstol. Samtal med Leyla Assef Tengroth journalist och filmare och Michael Winiarski korrespondent DN.


Sol, vind och vatten

Det var framtidens melodi redan på sjuttiotalet. Nu är vi i den där framtiden, men hur mycket solkraft har det egentligen blivit? Å ena sidan skulle några få kvadratmil solceller på rätt ställe kunna ta hand om hela världens energibehov. Å andra sidan sätter pengar och politik idag stopp för det. Är solenergi verkligen något för oss på norra halvklotet eller är det dags att överge dom visionerna? Och vad kan solenergin göra för södra halvklotet?
Vi sänder direkt från bygget av Sveriges största solcellsanläggning i Malmö, och vi kopplar upp den pågående internationella konferensen om solenergi i Riga, Lettland.
Medverkar gör bland annat professor Björn Karlsson, statssekreterare Ola Alterå, miljöpartiets Maria Wetterstrand och P1:s miljöreporter Sven Börjesson.

Sydafrikas AIDS problem
Vi ska till Sydafrika som för 13 år befriades från apartheidsystemet och blev en demokrati. Men fortfarande kvarstår en annan typ av apartheid, den mellan de hundratusentals som kämpar för sin överlevnad och den minoritet som lever i överflöd. I Kapstaden går en knivskarp gräns mellan de blomstrande gaykvarteren och den fattiga, hårt AIDS-drabbade kåkstaden. Carolina Jemsby har besökt båda områdena. Och vi ska först till gaybaren Manhattan.

17-17.45

Mordet på Aleksandr Litvinenko
Andrej Lugovoj hävdar att det var den brittiska underrättelsetjänsten som låg bakom mordet på den avhoppade ryske agenten Aleksandr Litvinenko. Samtal med Maria Eksedler korrespondent och Sten Sjöström, utrikesreporter.

Ligor och deras namn
Undrar vi varför de kriminella gängen så ofta har så konstiga namn. Vilka gäng skaffar sig särskilda namn och hur används de? Det senaste aktuella är Werewolf Legion, Varulvslegionen. Samtal men Lasse Wierup journalist och Fredrik Gårdare chef Gänginsatsen, Södertörn.

Reinfeldt träffar Merkel
Nu vill EU:s toppar åter driva igenom EU:s konstitution. En lätt förändrad variant, som ska införas, utan demokratisk debatt och öppenhet, utan av de politiska eliterna bakom lyckta dörrar. Reportage och samtal med Susanne Palme, vår EU-reporter.

Chikitita
Vi fortsätter rapportera från Irak och Bagdad på torsdagarna. Förra veckan talade Anton Karis med Adel som tar sig till skolan så gott som varje dag trots plötsligt uppblossande gatustrider eller andra hinder längs skolvägen. Idag återvänder vi till bloggaren Chikitita som helst håller sig inomhus. Nu senast skriver hon på sin blogg om att hon, på grund av hettan, börjat sova ute på taket.

Ostronboom
Efterfrågan på svenska ostron är stor i Europa och dessutom har allt fler svenskar lärt sig uppskatta delikatessen och det har lett till att många nu satsar på ostronodling i Bohuslän eftersom förutsättningarna här är goda. Reportage av Marianne Gråhn.

Programledare: Anders Holmberg och Agneta Furvik
Producenter: Maria Meschke och Lisa Wall

maria.meschke@sr.se lisa.wall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".