Stora grupper på fritids, Argentina, komauppvaknande, myggor och flyktingvågen från Irak

Måndag 4 juni

 

16.00-16.45

Komauppvaknande
Efter nitton år i koma vaknade en polsk man här om dagen. Mannen blev påkörd av ett tåg 1988, året innan Berlinmuren föll. Kjell Albin Abrahamson, korrespondent och Martin Ingvar, professor i neurofysiologi, Karolinska Institutet medverkar.

Större barngrupper
Barngrupperna på fritidshemmen fortsätter att bli större och större. Redan för sju år sedan kom en rapport som många trodde skulle bli en väckarklocka, sedan dess har det blivit ännu fler barn per vuxen. Det pratas om förvaring på fritids och om 6-åringar som går hem utan att personalen vet om det. Elisabeth Ahlgren, Skolverket Umeå, Finn Carlander, lektor i pedagogik vid Uppsala Universitet och Jörgen Lundkvist, (v) vice ordf. barn- och grundskolenämnden medverkar.

Sydafrika
Drömmen om ett bättre liv fått många att satsa på gambling, eller illegalt spel i dom sydafrikanska kåkstäderna, där spelklubbar poppar upp på många håll. För sedan demokratin kom till landet har några få svarta lyckats ekonomiskt. Medan majoriteten lever i fattigdom och bara kan hoppas att fru Fortuna någon gång också ska le mot dem. Reportage av Carolina Jemsby.

17.00-17.45

Argentina
Argentina försöker nu läka såren efter 70-talets brutala militärdiktatur. Bland annat genom att betala ut skadestånd till juntans offer. Enligt Migrationsverket här i Sverige har runt 3 tusen svensk-argentinare hört av sig för att få intyg om att de kom till Sverige som politiska flyktingar. Intyg som dom sedan behöver för att söka skadestånd i Argentina. På senare år har även dom nu vuxna barnen börjat söka skadestånd. En av dem är Juliana Alonso, medarbetare här på Studio Ett, vars mamma satt fängslad i 5 år. Hör henne berätta för vår reporter Katarina Gunnarsson om dagen då militären hämtade hennes föräldrar.

Flyktingvågen från Irak
Malmö och Södertälje är ett par av dom kommuner som mer eller mindre desperat har vädjat till regeringen om hjälp, med att ta emot flyktingvågen från Irak. Men igår sa statsminister Fredrik Reinfeldt att det inte är genom resurser till enskilda kommuner som problemet ska lösas. Tobias Billström, migrationsminister och Anders Lago, kommunalråd Södertälje medverkar.

Barnsekretess
Många utsatta barn i Sverige får inte den hjälp av Barn- och ungdomspsykiatrin, som dom behöver och vill ha. Det skriver BRIS, Barnens rätt i samhället, i en debattartikel. Ett av problemen enligt BRIS är att barnen inte alltid kan berätta under sekretess, alltså utan att föräldrarna får veta vilka problem en ungdom har. Göran Hägglund, Socialminister, Ola Bengtsson, chef för BUP stockholms län och Göran Harnesk, generalsekreterare i BRIS medverkar.

Myggor
De flesta av oss ser myggor som en plåga. Men Emma Åhlén, utanför Ånäset som ligger mellan Umeå och Skellefteå jobbar med dom, hon har en egen myggodling. Men säsongen är kort, bara från mitten av maj och till mitten av juni. Utrustad med hinkar och en håv spanar hon efter vattensamlingar i skogen i sin jakt på mygglarver. Reporter Agneta Johansson.

Programledare: Monica Saarinen och Pia Diaz Bergner Producent: Helena Giege och Agneta Kellgren
helena.giege@sr.se
agneta.kellgren@sr.se