Nu träffas G8-länderna igen, importförbud av sprit strider mot EG-rätten

Tisdag 5 juni

16.00-16.45

40 år sedan 6-dagarskriget 
Hör författaren Anita Goldman om hur det fortfarande påverkar henne och hennes familj.

G8-mötet
Den här gången träffas G8-länderna i Heiligendamm i Tyskland. Men vad kan de komma överens om? Och vad betyder det? Hur har det gått med de löften som getts vid tidigare möten? Och vad får vi utanför egentligen reda på om vad som sägs bakom de stängda dörrarna? Vi analyserar förutsättningarna inför det stundande G8-mötet. Medverkar gör bl a Hans Abrahamsson, freds- och utvecklingsforskare, Per Knutsson, humanekolog, institutionen för globala studier och Kristian Åström, SR:s korrespondent.

Fästingar
Vissa fästingar kan ge sjukdomen TBE som yttrar sig som hjärnhinneinflammation. Och allt fler väljer att vaccinera sig mot TBE. Anna-Karin Andersson, reporter åkte till en Vaccinationsmottagning och träffade bland andra 5-årige Jonatan Persson som precis fått en spruta.

17.00-17.45

Importförbud strider mot EG-rätten
Hör om EU-domen idag som ger grönt ljus för att importera alkohol över nätet. Men får den någon betydelse? Maria Larsson, äldre och folkhälsominister (kd)Claes Rosengren, spritimportör och Ola Wiklund, advokat medverkar.

Nationalism
Vi undrar vad det är idag. Finns det bra och dålig fosterlandskärlek? Hör b la författaren Herman Lindkvist som tycker att svenskarna borde göra sig av med sitt förvirrade förhållande till nationaldagen.

Hinseberg
Det ska också handla om drogberoende och kriminalvård. På kvinnofängelset Hinseberg några mil norr om Örebro är 40 procent av dom av dom intagna som gått igenom det så kallade tolvstegsprogrammet fortfarande drogfria ett år efter behandling och frigivning. Reportage av Lars Ekelöf.

Programledare: Anders Holmberg och David GustafssonProducenter: Marie-Jeanette Löfgren och Annika H Eriksson
marie-jeanette.lofgren@sr.se annika.h.eriksson@sr.se