Hedersbegreppet och europeiskt missilförsvar

Torsdag 7 juni

16.00-16.45

Kinas president på besök
Hu Jintao kommer till Sverige imorgon. Är det rätt eller fel av svenska politiker att ta emot ledaren för ett land som bryter mot mänskliga rättigheter. Kent Härstedt, riksdagsledamot (s) och Göran Lindblad, riksdagsledamot (m) deltar.

Hedersbegreppet
Hederskultur är något vi lärt oss förknippa med våld och död. Men hur styr hedersbegreppet livet för dom unga i Sverige som lydigt låter sig kontrolleras? Dom som lever i en gråzon av strikt övervakning som sällan syns utåt. Dom som kommer till ungdomsmottagningarna och ber om intyg och ingrepp för att garantera oskulden, och som bemöts oerhört olika beroende på var i vården dom vänder sig. Om dom handlar den allra första hedershandboken för den svenska sjukvården. Hanna Cinthio, mellanösternvetare, Pernilla Ouis, Alan Ali, projektledare Sharafs hjältar.

Solenergi
I Kalifornien storsatsar man på solenergi. Snart inför delstaten nya generösa subventioner för både privatpersoner och företag som vill införa solvärme. På så sätt väntas förbrukningen av naturgas kunna minskas med en fjärdedel. Stödet är också en del av Kaliforniens ansträngningar att minska utsläppen av växthusgaser. Claes Andreasson reportage.

17.00-17.45

Europeiskt missilförvar
Om USA:s planer att bygga ett robotförsvar i Polen och Tjeckien, vilket har fått den ryske presidenten att hota med att rikta missiler mot Europa. Varförär tonläget så uppskruvat mellan USA och Ryssland? Sten Sjöström, utrikesreporter Ekot och Mike Winnerstig, statsvetare medverkar.

Adel i Bagdad
Vi fortsätter att hålla kontakt med Bagdad på torsdagarna i Studio Ett. Många får nog och flyr ut ur Irak, eller tar sig åtminstone från Bagdad ut på landet någonstans. Trots stora brister i säkerheten, och i samhällsfunktioner som el och vatten försöker stadens innevånare leva så vanligt dom kan. Anton Karis har talat med Adel som håller på med sin ingenjörsexamen.

Barnahus
Barn som utsatts för grova brott t ex misshandel och sexuella övergrepp ska slippa valsa runt mellan olika myndigheter och berätta sin historia om och om igen. På försök finns därför s k Barnahus på flera håll i landet. Där finns bl a Polis, Socialtjänst och psykologer på ett enda ställe, och som kan ge barnen den hjälp dom behöver. Reportage av Agneta Johansson.

Kvinnligt företagande
Regeringens satsning på 100 miljoner kronor för att öka kvinnors företagande får kritik från oväntat håll. I en artikel i Dagens Industri hävdar ett gäng kvinnliga företagare att det inte behövs ett riktat stöd för just kvinnligt företagande, det som behövs är ändringar för alla småföretagare, män som kvinnor. Debatt mellan näringsminister Maud Olofsson och Camilla Littorin, förbundssekreterare på Företagarförbundet.

Nazister i lumpen
Tidningen Värnpliktsnytt publicerar i sitt senaste nummer en granskning av dom värnpliktiga och blivande värnpliktiga och det visar sig att det just nu finns 17 värnpliktiga som har varit aktiva i olika nazistiska sammanhang. Björn Körlof, gd Pliktverket medverkar bl a.

Programledare: Monica Saarinen och Agneta FurvikProducenter: Marie-Jeanette Löfgren och Lotta Malmstedt
marie-jeanette.lofgren@sr.se lotta.malmstedt@sr.se