Alkoholtrender i Europa, hiv-besked

Fredag 8 juni

16.00-16.45

G8-mötet avslutat
Länderna på G8-mötet i tyska Heiligendamm har beslutat att ge bistånd till Afrika på motsvarande drygt 400 miljarder för bekämpning av aids, tuberkulos och malaria. Enligt biståndsorganisationer är det en acceptabel kompromiss. Kristian Åström, SR:s korrespondent och Tido von Schoenangerer, Läkare utan gränser medverkar.

Alkoholtrender bland unga
Svenska ungdomar dricker allt mindre alkohol, men i Europa är trenden den motsatta. Där ökar supandet bland unga till föräldrars, politikers och forskares oro. I Storbritannien rapporteras om barn med leverskador och att elever stängs av från skolan på grund av alkoholmissbruk. Maria Eksedler, SR:korrespondent, Peter Mojlanen, Centralförbundet för alkohol och narkotikafrågor medverkar bl a.

Inför parlamentsvalet i Frankrike
I Frankrike har bara en månad hunnit gå sedan Nicolas Sarkozy valdes till president. På söndag är det dags igen för fransmännen att gå till valurnorna, denna gång för att utse ledamöterna i parlamentet. Och opinionsmätningarna pekar på en blå våg i parlamentet och på att Nicolas Sarkozy ytterligare stärker sin makt. Alice Petrén, SR:s korrespondent rapporterar.

17.00-17.45

HIV-besked
Om att vara tonåring och få besked om att man är hiv-smittad. Hur är det för dom unga och deras föräldrar? Hur påverkas livet av ett sånt besked? Det ska vi prata om apropå HIV-mannen som misstänks ha haft kontakt med över 100 unga tjejer. Diana Sundin, Polisens presstalesman och Christina Ralsgård, kurator Karolinska universitetssjukhuset deltar.

BMI fixering
Så här i badtider är vi för fixerade vid rätt BMI,  Body Mass Index? Vi hör Claude Marcus, professor och Marie Karlsson, författare, två debattörer med olika syn på det.

Nyttiga Duvhökar
Som en blixt från klar himmel slår duvhöken till mot stadens duvor. Duvhöken har blivit en av stadens bästa skadedjursbekämpare. Förutom råttor, kråkor och skator äter Stockholms duvhökar 4000 duvor om året. För att hålla koll på hur duvhökarna klarar av stadslivet ringmärks just nu årets ungar. Anton Karis följde med till ett duvhöksbo i Stockholms södra utkanter.

Krönika
I veckan som gick kunde man i Svenska Dagbladet läsa om hur direktörerna drar ifrån lönemässigt, jämfört med arbetare och tjänstemän. Samtidigt visar en genomgång som tidskriften Dagens Arbete har gjort att i 20 stora börsföretag delar man ut dubbelt så mycket pengar till aktieägarna som går till investeringar. Björn Elmbrant reporter.

Fredagsgästen
Det är lätt att bränna sig och solen känns ovanligt het just nu och i dagarna passar också Statens strålskyddsinstitut på att gå ut med varningar eftersom ozonskiktet är väldigt tunnt just nu. Weine Josefsson, ozonexpert vid SMHI i Norrköping deltar.

Programledare: Monica Saarinen och Marie-Louise KristolaProducenter: Maria Mescke och Karin Wickström
maria.meschke@sr.se karin.wickstrom@sr.se